Kommune- Sverige vil ikke pålegges å ta med klimakrav og liknende i alle sine anskaffelser. Deres forening, Sveriges Kommuner och Regioner (SKR), protesterer mot at regjeringen i Sverige tar til orde for et slik lovkrav. SKR vil at kommuner og regioner selv skal avgjøre når slike hensyn skal tas og i tilfelle hvilke som skal tas. Det kommunale selvstyre og handlingsrommet skal vernes.
Den svenske regjeringens forslag «En skyldighet att beakta vissa samhällsintressen vid offentlig upphandling» har vært på høring og foreslås tre i kraft 1. juli 2022. Her legges det til grunn at offentlige oppdragsgivere skal være forpliktet ti å ta hensyn til klimaet ved samtlige anskaffelser.
SKR – søsterorganisasjon til KS i Norge, er ikke uenig i at offentlige anskaffelser på en mer effektiv måte kan bidra til bærekraftig produksjon og forbruk. Imidlertid er de ikke med på at det kommunale selvstyret blir uforholdsmessig innskrenket, slik det heter i høringsuttalelsen. Det er ikke effektivt at alle anskaffelser som gjøres av kommuner og regioner skal analyseres med det som følge at det skal gjøres tiltak ut fra klimahensyn.
Uten åpenbar tilknytning
Det finnes, fremholder SKR, noen typer kontrakter der slike krav ikke har en åpenbar tilknytning til tjenesten som skal leveres. Digitale konsulenttjenester nevnes som eksempel. De vil at klimakrav og øvrige krav i forslaget skal omfattes av handlingsrommet for den enkelte myndighets prioriteringer og vurderinger av relevans.
SKRs synspunkter omfatter også sosiale og arbeidsrettslige krav, menneskers helse og dyreomsorg. Dersom innvendingene tas hensyn til i de endelige lovformuleringene har SKR intet å innvende mot at kravene også gjøres gjeldende i de ikke-direktivstyrte anskaffelsene. Det er anskaffelser under EU-terskelverdiene.
Nær 700 avtaler
Et annet poeng som SKR løfter frem, er at en kommune eller en region kan ha nærmere 700 avtaler i sitt kontaktregister. Disse skal gjennom konkurranser og følges opp. Mange mindre og mellomstore kommuner har bare en eller to innkjøpere, som dermed må prioritere å analysere og stille relevante klimakrav i de anskaffelsene der de gir best effekt, heter det.
Om det skule bli et lovkrav å ta hensyn til klimaet i samtlige anskaffelser, kan det i stedet, fremholder SKR, føre til at innkjøperne får mindre tid til å formulere og følge oppå klimakravene i de anskaffelsene der det kan gi mest effekt.
Bli den første til å kommentere på "Svensk kommune-nei til å lovfeste samfunnshensyn-krav i alle anskaffelser"