Det er en sterk vilje i svensk, offentlig sektor til å utvikle seg og bli bedre i spørsmål knyttet til forsyningsberedskap. Innkjøp har en sentral posisjon i hvordan det kan realiseres, konstaterer innkjøpssentralen Adda i sine kommentarer til resultatene av en nyss gjennomført undersøkelse. Virksomheter med en strategisk utviklet organisasjon har hatt bedre forutsetninger for å håndtere pandemikrisen og er trolig med robuste overfor kriser også i fremtiden.
Adda-konsernet er et selskap i Sveriges Kommuner och Regioner (SKR), den svenske søsterorganisasjonen til KS. Blant konsernets forretningsområder er Adda Inköpscentral som har rammeavtaler og tjenester knyttet til strategisk forsyning. Nylig gjorde Adda en undersøkelse av kommunenes og regionenes forsyningsberedskap i kjølvannet av coivid19-pandemien. Innkjøpsenhetene var undersøkelsens målgruppe.
De fant at 70 % hadde vanskelig med å håndtere kontratvilkårene under pandemien. Men Adda skriver at i en viss grad har offentlige virksomheter raskt kunne omstille seg og samarbeide for å håndtere behov som oppsto. I en viss utstrekning har krisehåndteringen vært mulig på grunn av kompetente innkjøpsenheter. Imidlertid, heter det, var det offentlige generelt uforberedt på å håndtere en krise i dette omfanget.
Mer proaktive arbeidsmåte
Nærmere seks av ti gir uttrykk for at pandemien har bidratt til en mer proaktiv arbeidsmåte når det gjelder innkjøpsspørsmål i organisasjonen. De som har hatt en strategisk utviklet organisasjon, har hatt bedre forutsetninger for å håndtere pandemikrisen og er, skriver Adda, trolig med robuste overfor kriser også i fremtiden.
Bare 11% oppgir at de arbeider langsiktig med forsyning av varer og tjenester, og bare 35% har koblet kriseberedskapsplaner til innkjøpsarbeidet. Adda mener at offentlig sektor fortsatt har et stykke frem til å bli robuste innkjøpsorganisasjoner, men, understrekes det, utviklingsarbeidet mot mer formålstjenlige og strategisk innkjøpsorganisasjon må ikke stoppe opp. Det er viktig å sikre utøvelse av offentlig virksomhet også i krisetider.
Styrke kompetansen
Når åtte av ti i undersøkelsen mener at deres organisasjon må styrke kompetansen for å kunne arbeide med forsyningsberedskap, nær seks av ti opplever at politikerne ikke er engasjert i dette. Det er en sterk vilje i offentlig sektor til å utvikle seg og bli bedre i spørsmål knyttet til forsyningsberedskap. Innkjøp har en sentral posisjon i hvordan det kan realiseres, slår Adda fast. Innkjøp bør ses på som en vital del av organisasjonen som gjør det mulig for andre deler av virksomheten i å oppnå sine mål. Derfor bør denne funksjonen hvis mulig å få enda mer plass til å støtte organisasjonens andre enheter.
Bli den første til å kommentere på "Svenske kommuner vil bli bedre på kriseberedskap; innkjøpsfunksjonen sentral
"