I Sverige har regjeringen nylig lagt fram sin nasjonale anskaffelsesstrategi. Den er oppsummert i sju punkter. Ikke bare skal strategien legge til rette for best mulige offentlige anskaffelser, den vitner også – ikke uventet – om at regjeringen skal nå andre politiske mål ved offentlige anskaffelser som brekkstang.
De sju punktene i den nasjonale anskaffelsesstrategien er avledet av overordnede mål som den svenske regjeringen har. Offentlige anskaffelser skal være effektive, ta vare på konkurransen i markedene og foregå innenfor rettssikkerhetens rammer. I tillegg, skriver regjeringen i strategidokumentet, skal offentlige anskaffelser også fremme innovative løsninger og ta miljøhensyn og sosiale hensyn i betraktning. Strategien skal i første rekke binde opp de statlige innkjøpende myndigheter.
Det heter at en strategisk bruk av offentlige anskaffelser også kan gi flere positive virkninger for samfunnet. Det nevnes bl.a. økt tilvekst og sysselsetting i tillegg til en bærekraftig utvikling med hensyn til miljømessige, sosiale og etiske aspekter. Krav om bærekraft skal stilles der det er grunn til det, som f.eks. arbeidsrettslige eller miljømessige krav. Å stille krav som fremmer miljøhensyn og sosiale hensyn gjør en forskjell og innebærer samtidig at den offentlige sektoren bruker skattepengene på en effektiv måte.
De sju strategipunktene
I punktene legger regjeringen vekt på:
- Offentlige anskaffelser som strategisk verktøy for en god handel
- Effektive offentlige anskaffelser
- Et mangfold av leverandører og en vel fungerende konkurranse
- En rettssikker offentlig anskaffelse
- En offentlig anskaffelse som fremmer innovasjoner og alternative løsninger
- En miljømessig ansvarlig offentlig anskaffelse
- Offentlig anskaffelse som bidrar til et sosiale bærekraftig samfunn
Næringslivskritikk
Fremleggelsen av den nasjonale anskaffelsesstrategien har ført til at NHOs søsterorganisasjon i Sverige, Svenskt Näringsliv, har reagert. I en presseuttalelse heter det at det er en svært dårlig ide at regjeringen bruker offentlige myndigheter til å drive gjennom sin ideologi og sine standpunkter. Organisasjonen er kritisk til at myndighetene skal kunne stille tariffavtaleliknende krav og bruke anskaffelser for å kreve at foretak skal kunne skape jobber for arbeidsløse.
Miljøkritikk
Kritikk kommer det også fra miljøhold. Miljömärking Sverge mener at det er positivt at det i strategien poengteres at prisen i tilbudene skal vurderes i et livsløpsperspektiv, men mener regjeringen burde vært tøffere i å beskrive at bruken av miljøkrav skal øke. Strategien ville vært mer dynamisk om det hadde vært et mål o at 50 prosent av alle innkjøpte produkter skulle være merket med en miljømessig eller sosial bærekraftsmerking, heter det.
Bli den første til å kommentere på "Svenskene har fått sju–punkts nasjonal anskaffelsesstrategi"