Fra kommende årsskifte skal alle svenske offentlige oppdragsgivere oppgi samtlige tilbydere i konkurransen når de kunngjør kontraktstildeling, ifølge en regjerings-beslutning. Formålet er å gjøre det lettere for småforetak å delta i offentlige anskaffelser, gi grunnlag for bedre statistikk og dessuten som ledd i arbeidet med å avsløre ulovlige anbudssamarbeid.
Beslutningen følger av en EU-forordning, for øvrig den samme som handler om innføring av eForms, de nye kunngjøringskjemaene. Den svenske regjeringen har i sin beslutning gjort enkelte av de valgfrie mulighetene i nevnte EU-forordningen obligatoriske. Det betyr at det også ved kontraktstildeling, heter det, skal opplyses om kontraktens eller rammeavtalens anslåtte verdi, samt om det i anskaffelsen har vært stilt krav om, eller gitt vilkår for eller på annen måte tatt hensyn til miljø, sosiale aspekter eller innovasjon.
Slike krav er allerede på plass i svenske anskaffelser under EU-tersklene, men nå blir det altså obligatorisk for alle offentlige anskaffelser.
Bedre bilde av konkurransen
I den svenske regjeringens beslutning tas det dessuten til orde for at ved ikke-direktivstyrte anskaffelser og ved anskaffelser av sosiale tjenester og andre særskilte tjenester med en anslått verdi over aktuell EU-terskel, skal det være obligatorisk å oppgi om anskaffelser gjelder en enkeltkontrakt, en rammeavtale eller være innrettet som en dynamisk innkjøpsordning. Også om en elektronisk auksjon er aktuelt.
De nye tiltakene, mener regjeringen, vil gi et bedre bilde av hvorledes konkurransen er. Dessuten vil man få et bedre underlag og økt kunnskap om offentlige anskaffelser, og en mer heldekkende nasjonal statistikk. Spesielt skal man kunne følge småforetakenes muligheter for å kunne være med i det offentliges anskaffelser, konkurrere på like vilkår og i tillegg slippe konkurranse fra useriøse aktører.
Informasjonsunderskudd
Opplysninger om anskaffelsens anslåtte verdi er en verdifull informasjon for næringslivet, spesielt de som er nye på det offentlige markedet. De vil ellers kunne stille med et informasjonsunderskudd i sammenliknet med eksisterende leverandører, heter det i pressemeldingen fra regjeringen i Sverige.
Den aktuelle EU-forordningen foreslås å tre i kraft i Sverige 25.oktober, Men innholdet i regjeringens beslutning skal virke ført fra 1. januar 2024.
Bli den første til å kommentere på "Sverige: Alle tilbydere skal oppgis i kunngjøring om kontraktstildeling"