Svenske kommuner og regioner må arbeide mer bevisst og strukturert mot korrupsjon. De analyser ofte ikke hvilken korrupsjonsrisiko som er i deres virksomhet, og de savner kompetansetilbud for ansatte på korrupsjon. Det er konklusjonene i en fersk svensk, statlig rapport, der det også presenteres ti anbefalinger for å bli bedre på å forhindre korrupsjon.
Statskontoret har i en utredning laget et oversiktsbilde av forekomsten av korrupsjon i kommunal sektor i Sverige, hvilken risiko for korrupsjon som fins der og hvordan den kommunale sektoren arbeider for å forhindre og forebygge korrupsjon. Statskontoret er en stabsenhet, som er regjeringens utredningsmyndighet.
En viktig konklusjon i rapporten er at kommuner og regioner må arbeide mer bevisst og strukturert mot korrupsjon. Mange kommuner og regioner analyserer ikke hvilken korrupsjonsrisiko som eksisterer i deres virksomhet. De savner dessuten kompetansetilbud for ansatte der spørsmål om korrupsjon tas opp.
Statskontoret lister i sin utredning opp ti anbefalinger til kommuner og regioner om hvordan de kan forbedre sitt arbeid mot korrupsjon:
- Ledelsen har et stort ansvar og må ha en sentral rolle i det forebyggende arbeidet mot korrupsjon. Eksempelvis ta initiativ til aktiviteter mot korrupsjon, beslutte hvem som skal ha ansvar for spørsmålene og håndtere korrupsjonsmistanker.
- Korrupsjon er mer enn bare bestikkelser. Forebygg all korrupsjon som innebærer å utnytte en offentlig stilling for å oppnå utilbørlig vinning for seg selv eller andre.
- Politianmeld mistanker om korrupsjonsbrudd. Det gjelder når det er konkrete mistanker om korrupsjon som eksempelvis der en ansatt eller en tillitsvalgt er berørt.
- Analyser risiko for korrupsjon, og involver personalet. Å ta med personell i diskusjonene om risiko for korrupsjon kan gjøre risikoanalysene mer treffsikre og personalet mer bevisst når det gjelder risiko.
- Integrer arbeidet mot korrupsjon i allerede eksisterende prosesser så langt det går. Eksempelvis i det årlige arbeidet med internkontroll eller arbeidsmiljø samt i arbeidet mot velferdskriminalitet. Fokuser på konkrete tiltak som gir effekt.
- Styringsdokument skal veilede og være kjente. Det gjelder både i egne virksomheter og i de kommune- og regioneide selskapene.
- Styrk nødvendig kunnskaper og gjør medarbeiderne mer bevisste om korrupsjonsrisiko. Et eksempel er å holde spørsmålet om risiko for korrupsjon levende gjennom regelmessige kompetansehevinger og samtale om korrupsjon samt gjennom å spre aktuell informasjon om korrupsjon i virksomhetene.
- Intern åpenhet kan bidra till å bryte taushetskulturer. Snakk åpent om hendelser som er inntruffet og hvordan man hadde kunnet arbeide annerledes for å forhindre dem.
- Informere ansatte om hvor de kan henvende seg om de har spørsmål eller vil anmelde. Se til at det finns informasjon om bl.a. de ansattes grunnlovsbeskyttede rett til å overlate informasjon til mediene.
- Samvirk og lær av andre. Søk samvirke med andre kommuner eller regioner og ta kontakt med SKR (Sveriges Kommuner och Regioner) for gjennom deres ulike nettverk og støttemateriell forbedre arbeidet mot korrupsjon.
Bli den første til å kommentere på "Ti anbefalinger for skjerpet innsats mot kommune-korrupsjon"