Etter at Konkurrensverket har hatt tilsyn hos dem på grunn av brudd på reglene, viser en undersøkelse at offentlige oppdragsgivere gjør endringer i sin anskaffelsespraksis. Et vanlig tiltak er å styrke kompetansen knyttet til regelverket. Flere svarer også at «tilsynsbesøket» har ført til større bevissthet om konsekvensene ved å bryte reglene.
Konkurrensverket i Sverige har som oppgave å føre tilsyn med det offentlige anskaffelsesområdet. Det gjør de ikke minst ved å se etter om regelverket etterleves rundt omkring. To virkemidler er til disposisjon – rette kritikk mot virksomheten som de har undersøkt eller be domstolen ilegge gebyr. I rapporten «Konkurrensverkets upphandlingstillsyn 2016», som foreligger nå, gjøres det nærmere greie for tilsynsarbeidet.
Tilsyn som har forebyggende effekt eller er til nytte for en større krets prioriteres i arbeidet. Majoriteten av arbeidet har dreid seg om ulovlige direkteanskaffelser.
Spørreundersøkelse
Også en spørreundersøkelse er gjennomført. Målgruppen var virksomheter som Konkurrensverket hadde gjennomført tilsyn hos. Spørsmålet var om tilsynet hadde påvirket dem, med andre ord om Konkurrensverkets arbeid hadde hatt noen praktisk virkning.
Undersøkelsen omfattet samtlige tilsyn de siste 15 – 19 månedene og som resulterte i en dom om overtredelsesgebyr eller en beslutning om tilsyn, hhv. 40 rettskraftige dommer og 20 tilsynsbeslutninger. Dette omfattet 35 offentlige oppdragsgivere, som dermed ble med i undersøkelsen. Av disse svarte 28.
Forandring hos fem av seks
Fem av seks svarte at de har gjennomført en eller annen forandring når det gjelder håndteringen av anskaffelser, fremgår det av rapporten fra Konkurrensverket. Av de 23 som gjennomførte endringer, tilskriver 21 helt eller delvis tilsynsvirksomheten.
De vanskeligste forandringene gjelder innkjøpsrutiner og arbeidsmåte. Flere enn ved tidligere spørreundersøkelser oppgir imidlertid at forandringen er styrket kompetanse på anskaffelsesområdet i virksomheten – enten gjennomført eller planlagt.
Høyere bevissthet
Likeledes nevner flere en høyere bevissthet om konsekvensene av ikke å følge regelverket, og om økt nøyaktighet før man setter i gang selve kjøpet.
Alt i alt, konkluderer Konkurrensverket, synes utfallet av tilsynsarbeidet å være svært godt med hensyn til påvirkningen av anskaffelsesarbeidet hos de som har vært målgruppen for undersøkelsen.
Bli den første til å kommentere på "Tilsyn hjelper – «synderne» satser på kompetanse, flere følger reglene"