Svenske kommuner og regioner må få langt skarpere verktøy i kampen mot korrupsjon i offentlige anskaffelser. Samtidig trengs egnet verktøy for å kontrollere leverandører som vil delta i anskaffelser – om de er korrupsjonsdømt tidligere, f.eks. Muligheten til å utestenge slike har vært i seks år nå, uten å vite hvordan en slik kontroll kan gjennomføres. Dette fremgår av en artikkel fra to sentralt plassert representanter for kommuner og regioner.
31. august i år skal det i Sverige komme en offentlig utredning med forslag til et effektivt og pålitelig system for kontroll av leverandører til det offentlige. Regjeringen gav oppdraget i juni i fjor. Utredningen skal også ta stilling til om reglene om utestenging av leverandørene i valgfrihetssystemet som svenske har, bør skjerpes, og om det dessuten bør innføres obligatoriske krav om arbeidsrettslige vilkår også under EU-terskelverdiene.
Underleverandører
Dertil skal utredningen analyser, heter det, de rettslige forutsetningene for å innføre begrensninger i antallet underleverandører, samt avgjøre om det finnes grunner for en slik begrensning. Også dette gjelder ved det offentliges anskaffelser.
To representanter for svenske kommuner tar i en artikkel i Altinget kraftig til orde for at det trengs bedre verktøy for å stoppe korrupsjonen i offentlig sektor. Det er sjefjurist i Sveriges Kommuner och regioner (SKR), Sara Catoni og avtroppende adm.dir. i innkjøpsorganisasjonen Adda, Ewa-Lotta Löwstedt Lundell. SKR er Sveriges KS, og Adda er heleiet av SKR.
Skarpere verktøy
Vi må ikke, skriver de to, være naive og tro at Sverige på noen som helt vis er vaksinert mot korrupsjon. Sveriges offentlige aktører, bl.a. kommuner og regioner må få skarpere verktøy for å holde korrupsjonen borte fra offentlige anskaffelser.
Sverige fikk sitt någjeldende regelverk for offentlige anskaffelser i 2017, der det bl.a. fremgår at det er obligatorisk å utestenge leverandører som f.eks. har korrupsjonsdomer i bagasjen fra anskaffelser med stor verdi. Men, fremholder de to artikkelforfatterne, selv om plikten har eksistert i seks år, savnes verktøy for å gjennomføre kontrollen. De venter på at lovgiverne i kjølvannet av utredningen skal gi dem de rette verktøyene.
Avklaringer i en rettssak
De har også forventninger til en sak som kan komme for Högsta domstolen. Det gjelder anskaffelse av et digitalt omsorgsverktøy i Region Skåne og Västra Götalandsregionen, der rigget anskaffelse står sentralt. Artikkelforfatterne håper at saken tas opp og at det ut av den kan komme avklaringer om hvordan økonomisk tillit skal tolkes når tjenestepersoner gjør anskaffelse på vegne av sin arbeidsplass.
Bli den første til å kommentere på "Trenger skarpere verktøy for sjekk av korrupsjonsdømte tilbydere"