En viss utålmodighet gjør seg gjeldende i Sverige når det gjelder tempoet i digitaliseringen av offentlige anskaffelser. Det er i første rekke bruken av e-fakturaer bekymringen er knyttet til. Flere offentlige oppdragsgivere gjør fortsatt avtaler om løsninger som skanner og tolker papir- og pdf-fakturaer, noe som betyr at full overgang til e-faktura trolig ikke skjer før i 2026.
Den svenske Riksdagen besluttet i 2018 at det skulle være obligatorisk med e-fakturering til offentlig sektor. Loven trådte i kraft i april 2019, men skulle ikke omfatte anskaffelser som er påbegynt før 1.april samme år.
I en kronikk i Dala-Demokraten fremgår det imidlertid at opplysninger fra «Mercell Upphandlingskoll» viser at flere kommuner, regioner og statlige myndigheter fortsatt kjøper løsninger som skanner og tolker papir- og pdf-fakturaer. Bare i år har artikkelforfatteren funnet åtte slike anskaffelser. Avtaletiden er ofte fire år.
Papir og pdf til 2026
Dette kan bety, fremholder artikkelforfatteren, at noen offentlige oppdragsgivere regner med å ta imot papir- og pdf-fakturaer fem til 2026.
Leverandører som ikke etterlever loven om å bruke e-fakturaer kan staffes. Det er oppgaven til DIGG – Myndigheten för digital förvaltning. Til uphandling24.se opplyser myndigheten at det frem til nå ikke er utferdiget et eneste gebyr for dette lovbruddet. De kan ikke gjøre slikt på egenhånd, heter det, de er avhengig av at det kommer inn klage.
Situasjonen har medført kritikk fra de foretakene som tilbyr elektronisk fakturahåndtering. I en pressemelding fra inExchange heter det bl.a.at når loven ikke følges opp ved å straffe leverandører, er den virkningsløs. Loven skulle bety slutten på papir- og pdf-fakturaer til offentlig sektor. Digitaliseringen må skyndes på – e-faktura er motoren i dette arbeidet, den får ikke putre videre på halv fart.
Norsk e-fakturaforskrift
Den norske forskriften om elektronisk faktura i offentlige anskaffelser trådte i kraft i april i 2019. Også denne gjelder fakturering knyttet til anskaffelser iverksatt etter forskriftens ikrafttredelse. Oppdragsgiveren skal i sine kontrakter stille krav om bruk av elektronisk faktura i godkjent standardformat. Dersom leverandøren ikke etterkommer krav om bruk av elektronisk faktura stilt i medhold av første ledd, kan oppdragsgiveren holde tilbake betaling inntil elektronisk faktura i godkjent standardformat leveres, heter det i den norske forskriften.
Anbud365 har spurt Direktoratet for forvaltning og økonomistyring (DFØ) om det fins det en oversikt over hvor stor del av fakturaen til det offentlige i Norge som nå er elektroniske. Til dette svarer Anskaffelsesdivisjonen i DFØ at de ikke har den eksakte andelen for hele offentlig sektor. For DFØs kunder ser det ut til at EHF-andelen er rundt 88-90% de siste 12 mnd (DFØ RD – Main statistics for invoices (dfo.no)). Totalt er andelen EHF-faktura av det totale antallet fakturaer som sendes B2B og B2G i Norge på rundt 65%. – Vi har dessverre ikke egne tall for kommunal sektor eller for de delene av staten som ikke er kunder hos DFØ, heter det i tilbakemeldingen fra Anskaffelsesdivisjonen i DFØ.
Bli den første til å kommentere på "Tross krav om e-faktura, svenske oppdragsgivere fortsetter med papir og pdf"