Å få beslutningsfattere, dvs. ledere, til å prioritere innkjøpsspørsmål er ytterst viktig. Det slår generaldirektør Inger Ek i Upphandlingsmyndigheten fast i myndighetens årsrapport for 2019. De stått på i fjor for at ledere i offentlig sektor i større utstrekning må innse hvilket ansvar de har for virkningene av deres anskaffelser får på samfunn og klima. Dette trykket vil de fortsette med i 2020.
Upphandlingsmyndigheten er Sveriges «Sareptas krukke» når det gjelder å tilby støtte og veiledning om offentlige innkjøp i vårt naboland. Ved en romslig sammenlikning kan Upphandlingsmyndigheten sies å være Sveriges svar på Digitaliseringsdirektoratet avdeling for offentlige anskaffelser.
Nå foreligger årsrapporten for 2019 fra Upphandlingsmyndigheten. Her konstaterer generaldirektøren, Inger Ek, at det er tydelig at trykket på offentlig sektor for å ta større ansvar for den globale omstillingen og for skiftet mot nye løsninger og ny teknologi.
En kraft til endring
De offentlige anskaffelsene utgjør et viktig virkemiddel i Sveriges arbeid for å nå de globale målene, fremholder hun. Bare gjennom sin størrelse er anskaffelsene en kraft som kan forandre samfunnet. Men for å kunne benytte denne kraften må hver innkjøpsorganisasjon både ta ansvar for sine egne kjøp og finne metoder slik at vi sammen kan løse samfunnsutfordringene på nye, innovative måter.
Generaldirektør Ek understreker at beslutningsfattere i offentlig sektor i større utstrekning må innse hvilket ansvar de har for virkningene av deres anskaffelser får på samfunn og klima. De må tydeliggjøre anskaffelsenes betydning og peke ut retningen for utviklingen i sine organisasjoner.
Ytterst viktig prioritering
For å øke deres bevissthet om dette, har Upphandlingsmyndigheten gjennom 2019 bl.a. spredt budskap via media, rettet sin rapport «Trendens» til beslutningsfattere og lagt frem verktøy for hvordan offentlige oppdragsgivere kan analysere sine anskaffelsers miljø- og klimaeffekter. Å få beslutningsfattere til å prioritere innkjøpsspørsmålene er ytterst viktig, skriver generaldirektøren, og lover å fortsette å fokusere på denne målgruppen i 2020.
Det fremgår for øvrig av årsrapporten at Upphandlingsmyndigheten i 2019 registrerte over 700 000 besøk på sine ulike digitale plattformer, og de har vært representert på over 400 konferanser og øvrige arrangementer.
Digital plattform og statistikk
I tiden fremover vil Upphandlingsmyndigheten, ifølge generaldirektør Ek, arbeide mer fokusert på å bygge opp en ny digital plattform for spredning av hva de kan tilby av verktøy og øvrig støtte. I tillegg skal de forberede grunnen for en bedre svensk statistikk for offentlige anskaffelser. Det gjør, skriver hun, at vi ikke kan legge samme fokus på andre deler av vår virksomhet i 2020.
Bli den første til å kommentere på "Ytterst viktig å få ledere i det offentlige til å prioritere innkjøpsspørsmål"