(En Anbud365-kommentar) Dette er en melding til de som for tiden holder hus i en nedlagt radiostasjon på Jeløya ved Moss for å lage regjering: Med full tyngde må det nå sørges for at hver eneste virksomhetsleder i det offentlige Norge viser tilstrekkelig interesse for bruken av pengene sine til anskaffelser. Det er også nøkkelen til det etterlyste og nødvendige kompetanseløftet i faget. Difis anskaffelsesavdeling er det soleklare kompetansesenteret for formålet i form av et eget direktorat. Det dreier seg om forvaltning av 500 milliarder. Rett tidspunkt for fremstøtet er i den varslede stortingsmeldingen.
Avdelingsdirektør Dag Strømsnes i Difi gav på tiårs-jubileumskonferansen i november i fjor en god oversikt over hva som er skjedd med offentlige anskaffelser i den perioden Difi har hatt anskaffelseskonferanser. Like før jul kom så Statistisk Sentralbyrå med meldingen om at det i fjor var kjøpt for over 500 milliarder kroner i det offentliges regi, og omtrent samtidig fremmet noen representanter i Stortinget et forslag. De vil ha bort de to siste barrierene for å kunne bruke offentlige anskaffelser til beste for klima- og miljøutfordringene.
For det første er det svimlende summer de offentlige innkjøperne forvalter. Hadde det vært en eksekutør, ville det ha vært en maktkjempe i vårt samfunn. Slik er det ikke. Det er titusenvis som til daglig gjør sitt beste i en aller annen fase av innkjøpsfunksjonen for at resultatet skal bli til virksomhetens og samfunnets beste. Fra tid til annen skjer en såkalt «skandale» med påfølgende, og ofte rettmessige, medieoppslag. Men det skjer «skandaler» i ethvert fag. Hverken regjering eller storting kan helt fri seg fra å ha gjort skjebnesvangre feil selv. Lærdommen er skjerpet aktsomhet og økt kompetanse over hele linjen.
Barrierer
En av barrierene som gjenstår, ifølge de fire på Stortinget, for full effekt av offentlige anskaffelser som verktøy til bruk på klima- og miljøområdet, er lederengasjementet. Lederne må måles på kriterier knyttet til innsatsen på dettet feltet, mener de. Difi har for øvrig nylig lansert et forslag til bruk av grunnleggende styringsparametere for å fange ledelsens interesse for sine anskaffelser. Ledelsens mangel på oppmerksomhet gjelder jo ikke bare klima- og miljøområdet.
Men det går fremover når det gjelder ledelsesengasjementet, ikke minst takket være Difis årelange og aktive påvirkning. Noen av virksomhetslederne har etablert ordninger der innkjøpsfunksjonen bokstavelig talt bor vegg-i-vegg. Med dette følger også automatisk krav til tilfredsstillende kompetanse i innkjøperkorpset. Ingen leder med respekt for seg selv vil (bør?) tillate å lene seg på et fagmiljø der kompetansen ikke er på topp.
Løftes gradvis
Gradvis løftes altså offentlige anskaffelser opp til og inn i virksomheters ledergruppe og får et strategisk preg. Mer og mer er offentlige anskaffelser blitt et effektivt verktøy til å nå mål som er viktige for den generelle samfunnsutvikling ut over å skape verdi gjennom selve kjøpet. Dette er nok to av de mest spennende trekkene i siste ti års utvikling i offentlige anskaffelser. Men det er et godt stykke igjen. Trykket må ikke avta overfor de virksomhetsledere som ikke er tilstrekkelig opptatt av hvordan en tredjepart (eller mer) av deres årsbudsjett forvaltes.
Det er varslet en stortingsmelding om offentlige anskaffelser. Kanskje kommer den før sommeren, men mest trolig et stykke etter. Regjeringsforhandlingene på Jeløya utenfor Moss kan skape en politisk plattform som får føringer på offentlige anskaffelser, enn si dersom Monica Mæland erstattes som statsråd for området av en annen, eventuelt en Venstre-person. Erfaringene fra Stortinget tyder imidlertid på at eksisterende politikk på området i hovedtrekkene blir videreført. Svært interessant er det selvsagt hva den ventede, forsterkede innsatsen på klima- og miljøområdet eventuelt vil få for innvirkning på det verktøyet offentlige anskaffelser er.
Kompetansesenter
I representantforslaget på Stortinget tas det bl.a. til orde å opprette et nasjonalt senter for innkjøpskompetanse. Motivet er å styrke offentlige innkjøperes kompetanse for å sikre reell innovasjon, klima og miljøvektlegging gjennom offentlige anskaffelser. Difi har et godt utgangspunkt til å utvikle seg til et slikt kompetansesenter, heter det, innenfor rammen av det nyopprettede Anskaffelsesakademiet.
Bli den første til å kommentere på "Hallo Jeløya, slik kan dere sikre best mulig forvaltning av 500 milliarder"