(En Anbud365-kommentar) Noen unge mennesker – studenter – engasjerer seg gjennom å skrive masteroppgaver om offentlige anskaffelser, dykker ned i dybden av sentrale problemstillinger. De bidrar til noe av det offentlige anskaffelser aller mest trenger – mer kunnskap om hva som egentlig foregår, hvorfor, hvordan og når. De beste – av de nominerte – masterstudentene får skinne litt med sine oppgaver takket være Anskaffelsesakademiet. Men de fortjener langt bredere publikum. Det skal Anbud365 bidra til, det burde Direktoratet for forvaltning og økonomistyring (DFØ) også gjøre. På Anskaffelseskonferansen fra og med 2022.
Fra redaktøren: Har du svart på vår undersøkelse om innsyn/sladding? Hvis ikke, flott om du avsetter noen få minutter til å gjøre det nå. Innsyn/sladding er et viktig tema:
Hva mener innkjøpere i det offentlige – klikk her.
Hva mener leverandører til det offentlige – klikk her.
Etter søndag førstkommende er det for sent å svare, på mandag stenger vi nemlig undersøkelsen.
Takk for oppmerksomheten!
Tilfeldigheter har gjort at den uken som snart er historie når dette leses, kan kalles «kompetanseuken for offentlige anskaffelser». Vi tenker på den store Anskaffelseskonferansen som ble gjennomført digitalt for noen dager siden, og FoU-dagen til Anskaffelsesakademiet – et hybrid arrangement. Begge formidlet kompetanse så det holder. Hvis alle som steller med, eller for øvrig er interessert i, hva det offentlige driver med – bør drive med? – når det kjøpes, har fått med seg alt som ble formidlet fra de to arrangementene, er kompetanseløft uten bruk av adjektiv foran, en underdrivelse.
Anskaffelseskonferansen i år ble arrangert av DFØ, nærmere bestemt anskaffelsesdivisjonen der. Det var 13. utgave og tredje direktorat i rekken som står ansvarlig. Men stammen er den samme som i starten, under divisjonsdirektør Dag Strømsnes’ ledelse. DFØ skal, som, Strømsnes sa på konferansen, omsette politiske signaler og vedtak til praktisk nytte for slike som driver med offentlige anskaffelser.
Sareptas krukke
Nettsiden anskaffelser.no er en slags Sareptas krukke med en masse maler, veiledninger osv. Bare å forsyne seg. På Anskaffelseskonferansen kom en status over alt hva de i DFØ steller med for tiden på dette området. Greit å vite, fordi det peker i retning av hva innkjøpere, deres sjefer og leverandørene har å regne med. Spesielt å legge merke til var lanseringen av SOA Bærekraft, en spesialutgave av den allerede etablerte SOA Basis. SOA står for Sertifiseringsordningen for Offentlige Anskaffelser. Den har vært et tilbud i lengre tid, flere kursleverandører tilbyr det som skal til for å bli sertifisert.
Men nå kommer altså SOA Bærekraft. Dette er et viktig kompetansetiltak på bærekraft i anskaffelser. Det er et tungt strategisk område. I ordningen er det særlig lagt vekt på klima og miljø, arbeidslivskriminalitet, menneskerettigheter og andre samfunnshensyn som f.eks. universell utforming. Nettopp på dette området er det generelt kompetansemangel, det viser undersøkelser tydelig. Og når kursleverandører snart er på banen, regner vi med at de kompetansehungrige er snare til å melde seg på.
Har med omdømme å gjøre
Disse ordningene er ikke bare til den enkeltes og virksomhetens generelle nytt i det daglige. Kvalitet i anskaffelsene skal vi ikke kimse av. Det har med innkjøpsfagets omdømme å gjøre. Det forteller at det er faglig sertifiserte aktører som holder på – til gavn for den enkelte konkurranse og for samfunnet i sin helhet. Fallhøyden blir selvsagt høyere. En sertifisert kan i mindre grad enn andre «tabbe seg ut». Men det er jo nettopp det som er med på å skape et bedre omdømme.
Med all respekt for innkjøpsfaget gjennom historien, er nivået på kompetanse og profesjonalitet gjennomgående svært mye høyere i det offentlige i dag. Det stiller nye krav, samtidig som mange av anskaffelsene blir mer og mer komplekse – og faget får etter hvert større og større strategisk betydning. Tenker man tilbake 25 – 30 år ville nok de som den gang virket i faget, ha løftet sine øyenbryn over status for deres fag i dag.
Ikke i mål
Men i mål er man ikke. Dit kommer man forhåpentligvis ikke. Det er fortsatt offentlige virksomheter som gjør de underligste feil – to har f.eks. i det siste lagt en anskaffelse under EU-tersklene nettopp fordi de ønsket å slippe alt bryet med kunngjøringer mv. En ting er å ha sertifiserte innkjøpere hos seg – de må også koples inn i anskaffelsene som virksomheten gjør. Spennet i laget er der, kanskje blir det gradvis til og med større.
Det bringer oss over i ukens andre store begivenhet – FoU-dagen til Anskaffelsesakademiet. Slett ikke så godt besøkt som Anskaffelseskonferansen, men utvilsomt en utfordrer i betydning. På FoU-dagen dreier det seg om forskning, om å finne ut hvorfor det er som det er med offentlige anskaffelser. Akademia bidrar med hva offentlige anskaffelser kanskje aller mest mangler – noen som går i dybden og spar om kunnskap derfra.
På jakt etter viten
Mange spennende bidrag var å hente for dem som fulgte FoU-dagen. Et eksempel er arbeidet som er i gang for å se nærmere på kontraktsoppfølging, akilleshælen i offentlige anskaffelser. Hvorfor er det som det er? Arbeidet er bare så vidt kommet ut av startblokkene, men vi ser konturene av at kanskje det er slik at mange små og mellomstore virksomheter er uten forankring og forståelse fra ledelsen. Da uteblir ressursene. Så kan man si at de mindre ikke betyr så mye i f.eks. kampen mot arbeidslivskriminalitet. Spør man de useriøse om det er slik, vil de trolig trekke på smilebåndet.
Tre masteroppgaver ble også prisbelønt på FoU-dagen. Frida Strand Kristoffersen og Marte Stamland dro av gårde med Anskaffelsesakademiets pris for 2021 for beste masteroppgave innenfor offentlige anskaffelser. Deres oppgave: En tidlig oppstrømsleverandørs potensiale, gjennom påvirkning av sitt innovasjonsøkosystem, til å øke graden av grønne offentlige anskaffelser med formål å lykkes med sin grønne forretningsprosess-innovasjon. Tonje Platou, Universitetet i Oslo (UiO) ble belønnet for oppgaven som handlet om den rettslige rekkevidden av miljøkravet i LOA §5. Og Ellen C. Xylander Skaugs om krav til angivelse av mengde ved kunngjøring av rammeavtaler etter regelverket for offentlige anskaffelser.
Fortjener å skinne
Dette er bidrag til mer hardt tiltrengt kunnskap om offentlige anskaffelser. Det gjør alle som forsker i og skriver masteroppgaver om offentlige anskaffelser. Spesielt viktig er det at unge mennesker engasjerer seg på dette området. Vi leter etter ord for å beskrive betydningen av slikt, men fant ikke store og ærlige nok i verktøykassen. Masteroppgavene er arbeider som fortjener langt bredere publikum enn hva FoU-dagen kan bidra med. Studentene fortjener å skinne for et stort publikum for sin innsats. Anbud365 skal gjøre sitt.
Bli den første til å kommentere på "Masterstudenter som burde få skinne enda mer"