Det er helt nødvendig at oppdragsgivere, leverandører og systemleverandører får nok tid til å tilpasse seg det nye regelverket før det trer i kraft. En politisk forsert iverksettelse av de nye anskaffelseslovene kan skape unødig mye krøll i vekslingen mellom gammelt og nytt regelverk. Dette mener Bergen kommune, som nå har avgitt sitt høringssvar til Anskaffelsesutvalgets 2. delutredning. Også veiledningen til de aktuelle lovene må være klare før nye regler trer i kraft, samtidig som det er ønske om diverse opplæringsmateriell.
I høringssvaret som byrådet i Bergen nylig vedtok, slås det fast at denne revisjonen av anskaffelsesregelverket ligger an til å bli de største endringene av regelverket siden 2001. For en kommune som Bergen vil forberedelsene til å ta i bruk de nye lovene med tilhørende forskrifter kreve store endringer i retningslinjer, maler og veiledning.
Må bli tilstrekkelig oppdatert
– Det er også viktig at leverandørene blir tilstrekkelig oppdatert på de nye spillereglene, før de iverksettes, heter det. Leverandørene vil møte helt nye regler for mange anskaffelser med verdi under EØS-terskelverdiene og vil trolig også måtte lære seg en del nye regler og rutiner knyttet til håndhevelse av regelverket.
Kommunen peker også på at leverandørene av digitale konkurransegjennomføringsverktøy trolig også vil trenge tid for å tilpasse systemene til endringene som kommer, særlig de betydelige endringene som er foreslått under EØS-terskelverdiene.
Må få nok tid
– Det er derfor helt nødvendig at de involverte – oppdragsgiverne, leverandørene og systemleverandørene – får tilstrekkelig tid til å tilpasse seg det nye regelverket etter at det er vedtatt og sanksjonert, før regelverket iverksettes understrekes det i høringssvaret.
Veiledningene for de tre lovene som omhandler sivile anskaffelser må være tilgjengelige for oppdragsgiverne før de samme lovene erstatter dagens regelverk, fremholder Bergen kommune. Departementet bør også vurdere om det kan være hensiktsmessig å utarbeide diverse opplæringsmateriell som kan gjøres tilgjengelig for oppdragsgivere og leverandører, både for egenopplæring for innkjøpere og selgere, og for virksomhetenes interne opplæringstiltak.
Kan få unødig mye krøll
I saksdokumentene som ligger til grunn for høringssvaret minnes det om at endring av regelverket for offentlige anskaffelser er omtalt flere steder i «Hurdalserklæringen», særlig i tilknytning til de ulike, fortrinnsvis ikke-økonomiske formålene som ønskes oppnådd gjennom regelverkets føringer for anskaffelsesprosessene.
I den kontakten som Byrådsavdeling for finans har hatt med departementet i forbindelse med begge høringene om nytt regelverk for offentlige anskaffelser, heter det i forarbeidene, har departementet klart uttrykt at de jobber under et betydelig tidspress med den lovproposisjonen som skal danne grunnlaget for Stortingets behandling av de nye lovene. Det er nærliggende å forstå dette som et resultat av regjeringens behov for å «levere» resultater i inneværende stortingsperiode på føringene fra Hurdalserklæringen.
En politisk forsert iverksettelse av de nye anskaffelseslovene vil kunne skape unødig mye krøll i vekslingen mellom gammelt og nytt regelverk, fremgår det av forarbeidene til høringssvaret fra Bergen kommune.
Bli den første til å kommentere på "Advarer mot politisk forsert iverksettelse av nye lover – frykter unødig mye krøll"