Koronakrisen var da innkjøps-Norge våknet opp til behovet for risikostyring av kontraktsporteføljen, og særlig hvordan man har forholdt seg til forsyningsrisiko og forsyningssikkerhet. Det sier innkjøpsdirektør Bjørn Gunnar Johansen i UDI (Utlendingsdirektoratet), som også er medlem av Anbud365s kommentatorkorps.
Coronakrisen, slik vi kjenner den, har så langt herjet i et halvt års tid – og ser ikke ut til å ha noen definitiv sluttdato i overskuelig fremtid. Situasjonen har ikke bare ført til ekstraordinære anskaffelser i regi av Sykehusinnkjøp, men også hos mange andre.
Med dette som utgangspunkt inviterte vårt kommentarkorps til å øse fra sine erfaringer fra denne perioden: Erfaringer, opplevelser, grep som var nødvendig, læringspunkter etc. Leveringsproblemer, gikk en leverandør konkurs, måtte hasteanskaffelse benyttes, endring i kontrakter etc.
Risiko, transparens og sikkerhet
Innkjøpsdirektør Johansen i UDI slår altså fast at koronakrisen var da innkjøps-Norge våknet opp til behovet for risikostyring av kontraktsporteføljen, og særlig hvordan man har forholdt seg til forsyningsrisiko og forsyningssikkerhet.
– De som hadde jobbet mye med transparens i forsyningskjeden profiterte på det, de som ikke hadde, måtte sette i gang, poengterer han. Det satte også en test på hvor godt organisasjonene var forberedt når det gjelder kontrakts- og leverandøroppfølging, og evne til å bruke regelverket for offentlige anskaffelser godt. Men det er alltid en iboende usikkerhet når man må gjøre uvanlige grep. Vi fikk understreket de tydelige signalene som regelverket gir når det gjelder å beskytte liv og helse. Veilederne som ble utarbeidet bidro til å sette dette i kontekst anskaffelsesrettslig.
Informasjonsbehov
Man har løst de kortsiktige behovene godt – hvordan man nå videre skal bygge motstandsdyktighet inn i kontraktsportefølje og forsyningskjeder, er både en strategisk og anskaffelsesfaglig spennende utfordring. Det skjer mye spennende nå, særlig knyttet til oppmerksomhet på informasjonsbehov i forsyningskjeden.
Koronakrisen stiller enda sterkere krav til at medarbeidere fra fag, innkjøp, logistikk og økonomi må komme sammen for å snakke om hvilke sentrale hull (verktøy, informasjon, ressurser, prosesser, etc.) som må fikses for å beskytte organisasjonen mot forstyrrende hendelser i fremtiden og hvordan man samkjører målene for hver anskaffelse med de overordnede forretningsmessige målene til virksomheten.
Ta med oss lærdom
Johansen legger til at kriser har en tendens til å få frem det beste i folk. Ledere og medarbeidere har vist dette i Koronakrisen, nå er det viktig at vi tar med oss og deler lærdommene i videre forbedringsarbeid, ifølge innkjøpsdirektøren i UDI, som også er en av Anbud365s kommentatorer.
Når NHO skal ha sin årlige anskaffelseskonferanse 13. oktober skal Johansen delta i en paneldebatt nettopp om «Nytt fokus på effektive offentlige anskaffelser i lys av koronakrisen». Der møter han saksordfører i Stortinget for fjorårets stortingsmelding om offentlige anskaffelser, Tom-Christer Nilsen (H), og Arbeiderpartiets talsperson i anskaffelsesspørsmål, Åsunn Lyngedal. Ikke ukjente Trygve Slagsvold Vedum fra Senterpartiet skal gi sine besyv med i denne debatten.
Bli den første til å kommentere på "Anbud365s kommentatorkorps (IV): Corona-krisen fra en innkjøpers ståsted"