To kommuner har en såkalt proveny-ordning knyttet til anskaffelser, en har vurdert det, men ikke innført ordningen, og tre har ikke tenkt seg en slik ordning. Det viser resultatet av Anbud365s undersøkelse. Noe nytt er en slik ordning ikke, Oslo kommune har hatt sin i ca. et kvart hundre år.
I en sak i Dagens Næringsliv nylig opplyste Lillestrøm kommune at de krever 2,25% av den totale omsetningen fra leverandører ved inngåelse av rammeavtaler. Proveny-kravet ble innført i 2020. Lillestrøm fungerer også som innkjøpssentral for flere kommuner. Hvis tilbyder ønsker, kan prisene i tilbudet økes tilsvarende provenyet, slik at tilbyders fortjeneste blir den samme.
Med utgangspunkt i dette gjennomførte vi en aldri så liten epost-basert undersøkelse, der vi spurte noen av de største kommunene om de hadde en slik proveny-ordning eller ei. Dette er epost-svarene vi fikk inn:
Bergen
– Bergen kommune har ikke innført provenyordning som et alternativ til en fast finansiering/budsjettering av kommunens innkjøpsfunksjon. Vi har så langt ikke vurdert dette som hensiktsmessig (Birgitte Gullestad, innkjøpssjef Bergen kommune).
Oslo
– Vi har en ordning med proveny på sentrale rammeavtaler. Satsen er på 1% av omsetningen, og vi har hatt ordningen i ca. 25 år. (Gunnar Wedde, avdelingsdirektør, Innkjøpstjenester, Oslo kommune).
Tromsø
– Tromsø kommune har ikke en slik ordning og har heller ikke vurdert det. Det kan være en risiko for at leverandørene vil øke prisene på varer/tjenester med en prosentsats tilsvarende en slik proveny. Dermed vil tjenesteproduksjonen ute i kommuneorganisasjonen måtte betale en høyere pris for de varene/tjenestene de bestiller via rammeavtaler. (Hanne Margrete Krogstad, seksjonsleder anskaffelser, Tromsø).
Trondheim
– Trondheim kommune har ingen proveny ordning i våre avtaler. En slik ordning har vært vurdert, men så langt har det ikke vært ønskelig å innføre det da det evt. medføre økte priser på de varer og tjenester dette vil omfatte (Robert Grande, innkjøpssjef, Trondheim kommune)
Stavanger
– Nei, vi har ikke og har aldri hatt en provenyordning i Stavanger kommune. Kostnaden ville uansett kommunen måttet ta i form av høyere priser, og derfor har SK (Stavanger kommune. red. anm.) ikke valgt å gå i den retning, selv om det kunne vært en måte å finansiere stillinger knyttet til anskaffelsesområdet (Elvur Thorsteinsdottir, avdelingssjef anskaffelser, Stavanger kommune).
Bli den første til å kommentere på "Anskaffelses-proveny splitter kommune-Norge"