Anskaffelsesakademiet er nå en realitet – og i full sving

Anbud365: Anskaffelsesakademiet er nå en realitet – og i full sving- Selv om Akademia i dag har flere PhD-stillinger innenfor fagfeltet offentlige anskaffelser, mener Anskaffelsesakademiet at dette blir for tynt og for spredte miljøer, slik at man ikke klarer å få opp forskningsresultatene raskt nok. Anskaffelsesakademiets syn er at staten bør gi midler til en målrettet satsing og kompetanseløft innenfor dette fagfeltet, understreker Geir Arne Svenning, koordinator for Anskaffelsesakademiets arbeid.

Skriv ut artikkelen

Anskaffelsesakademiet er nå en realitet, forteller Geir Arne Svenning ved Høyskolen i Molde til Anbud365. Han koordinerer studietilbudet knyttet til akademiet. I løpet av januar i år skal Anskaffelsesakademiet prioritere områder som man ønsker å gi sin støtte via dedikerte forskningsmidler for å inspirere og legge til rette for mer forskning. Likeledes ser man også på muligheten til å stimulere til og støtte til masteroppgaver som skrives innenfor temaet offentlige anskaffelser.

Avtalen om etablering av Anskaffelsesakademiet er undertegnet av en lang rekke institusjoner og organisasjoner: Difi (Digitaliseringsdirektoratet i dag), Høgskolen i Molde, NTNU, Norges Handelshøyskole, Universitetene i Oslo (UiO) og Bergen (UiB), NHO, KS, Virke, LO og Sykehusinnkjøp. Studietilbudet består av årsstudier.

– Arbeidet med å fremme forskning og utdanninger innenfor fagfeltet offentlige anskaffelser fortsetter med ufortrøden innsats, understreker Svenning. Anskaffelsesakademiet gjennomførte sin fjerde F&U dag i november 2019. Der var formålet å vise frem hvilken forskning og undervisning som utføres av akademia innenfor fagfeltet offentlige anskaffelser. 

Anskaffelses-forskning

Denne F&U dagen viser noe av forskningen som akademia gjennomfører innenfor fagfeltet. Variasjonene i temaer var stor: Fra å utvikle et nasjonalt system for offentlige anskaffelser (Godfrey Mugurusi, NTNU) via en studie om unormale lave tilbudspriser ved anbud (Ronny Gjendemsjø, UIB) og en økonomisk analyse om konsekvensene ved at Maverick-bedrifter etablerer seg i nye markeder (Frode Skjeret, NHH). En maverick-bedrift preges av en ekstrem grad av demokrati, tidvis også kalt lederløse bedrifter.

– Anskaffelsesakademiet arbeider dessuten, fortsetter Svenning, med å få frem hva de mener er viktige forskningsområdet innenfor offentlige anskaffelser, og skal i løpet av januar 2020 prioritere områder som Anskaffelsesakademiet ønsker å gi sin støtte via dedikerte forskningsmidler for å inspirere og legge til rette for mer forskning.

Bidrag til masteroppgaver

Anskaffelsesakademiet ser ellers på muligheten til å til å stimulere til og støtte masteroppgaver som skrives innenfor temaet offentlige anskaffelser. – Her kan, sier Svenning, flere modeller være aktuelle, enten som et bidrag til de som skriver en masteroppgave om temaet, eller en større sum til årets beste masteroppgave innenfor offentlige anskaffelser. Anskaffelsesakademiet vil komme nærmere tilbake på dette etter at de har bestemt seg for hvilken modell vi bestemmer oss for.

For akademia er kontakten med næringslivet vesentlig og det var derfor viktig at Kjetil Istad – adm.dir. i Sykehusinnkjøp – stilte som KeyNote speaker på siste F&U-dagen. Han fortalte hva helseforetaket anser som viktige forskningsområder i årene som kommer.

Prioritering av forskningstid

– Akademia bygger all sin undervisning på forskning, og forskning er som kjent et metodisk arbeid som gir et bidrag til ny kunnskap, fremholder Svenning. Slik type forskning foregår i stor utstrekning på høyskoler og universiteter. Innenfor akademia er det i dag tunge forskningsmiljøer med en stor variasjon av forskningsområder, som forsøker å prioritere tildeling av forskningstid og tildelte PhD-midler mellom disse miljøene.

Selv om akademia i dag har flere PhD-stillinger innenfor fagfeltet offentlige anskaffelser, mener Anskaffelsesakademiet at dette blir for tynt og for spredte miljøer, slik at man ikke klarer å få opp forskningsresultatene raskt nok. Anskaffelsesakademiets syn er at staten bør gi midler til en målrettet satsing og kompetanseløft innenfor dette fagfeltet.

– De fleste er kjent med at det offentlige kjøper varer og tjenester for mer enn 500 milliarder kroner i året, det å avklare på hvilke måter og hvilke tiltak som gir best utnyttelse av felleskapet sine midler, bør være av stor viktighet for samfunnet, slår Geir Arne Svenning fast og får støtte fra Malin Arve, styreleder i Anskaffelsesakademiet og forsker ved NHH.

Bli den første til å kommentere på "Anskaffelsesakademiet er nå en realitet – og i full sving"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.