Anskaffelseskonferansen: Hederspris og varsel om avklaring av miljøkrav

Anbud365: Anskaffelseskonferansen: Hederspris og varsel om avklaring av miljøkravStatssekretær Halvard Ingebrigtsen i Nærings- og fiskeridepartementet brakte nytt til Anskaffelseskonferansen, mens NHOs anskaffelsesekspert, advokat Arnhild D. Gjønnes, hentet konferansens hederspris der.

Skriv ut artikkelen

Når desember om kort tid melder seg, skal regjeringen ha klart sine forslag til når man skal bruke skal, kan eller bør når det gjelder miljøkrav- og kriterier i offentlige anskaffelser. Det varslet statssekretær Halvard Ingebrigtsen i Nærings- og fiskeridepartementet da årets utgave av Anskaffelseskonferansen ble innledet i dag. Det er neste grep i regjeringens arbeid med å innrette anskaffelsespraksis i pakt med sine politiske mål. På konferansen vanket det også heder og ære til NHOs anskaffelsesekspert, advokat Arnhild D. Gjønnes. Hun fikk Anskaffelseskonferansens hederspris. Anbud365 gratulerer!

Godt over 500 var samlet i salen og drøyt 100 fulgte digitalt da Anskaffelseskonferansen 2022 i regi av DFØ (Direktoratet for forvaltning og økonomistyring) åpnet i formiddag. Allerede ved åpningen minnet DFØ-toppsjefen, direktør Hilde Singsaas, om at vi får en ny versjon av Doffin til neste år – om lag 26-27 år siden den første utgaven av Database for offentlige innkjøp (Doffin) så dagens lys. En beta-versjon finnes allerede – Nye Doffin finner du m.a.o. her.

Statssekretær Ingebrigtsen gav en gjennomgang av hva regjeringen er i gang med når det gjelder offentlige anskaffelser, innenfor rammen av politiske mål de har satt seg: Økt eksport, utslipp skal kuttes, investeringene i fastlands-Norge skal opp og de useriøse på det offentlige anskaffelsesmarkedet skal opp. Det offentliges anskaffelser er et sentralt verktøy – innkjøpsmakt – for å jobbe mot disse målene.

Norgesmodellen

Norgesmodellen blir malen for kampen mot de useriøse, ikke til fortrengsel for de som allerede har en liknende «modell», men kanskje, som statssekretæren nevnte, som et supplement. Og til nytte for alle de som ennå ikke har sin egen «modell». Han la også vekt på betydningen av at det finnes en landsomfattende «modell», slik Norgesmodellen blir.

Ute på høring nå er Norgesmodellens første trinn, som omfatter bransjene bygg og anlegg og renhold – de mest usatte. Høringsfristen løper ut i februar. Meningen er at modellen skal forskriftsfestes i første omgang. Så får lovutvalget regjeringen har oppnevnt, vurdere om den også skal inn i lovs form.

Kontroll og oppfølging

Neste trinn av Norgesmodellen arbeides det nå med, og den skal konsentreres om kontroll og oppfølging av kravene man stiller i sine anskaffelser. Spørsmålet er hvordan foretar man best mulig kontroll og oppfølging?

Lovutvalget som er nedsatt, skal rydde opp i regelverk-jungelen, forenkle, slik at det blir mer overkommelig for oppdragsgivere og leverandører. Professor Halvard Haukeland Fredriksen ved det Juridiske Fakultet, Universitetet i Bergen, skal lede dette lovarbeidet. Fra utvalgets hånd skal det komme en rapport om ca. et års tid, og en annen et stykke ut i 2024. I den siste skal mer konkrete problemstillinger håndteres.

Balanserte kontrakter

Ingebrigtsen minnet også om de to brev hans statsråd, næringsminister Jan Chr. Vestre, hadde sendt samtlige offentlige oppdragsgivere i år om dialog mellom oppdragsgivere og næringslivet for å sikre best mulig balanserte kontrakter i de vanskelige tidene man for tiden er inne i. Eksisterende kontrakter er laget under helt andre forhold enn dagens, sa han, og noen bedrifter er svært sårbare. Men han hadde notert at økonomien i kommunene og i det offentlige ellers er krevende, slik at hvordan man håndterer en hjelpende hånd til leverandørene må skje ut fra den enkeltes forutsetninger.

Hederspriste Arnhild D. Gjønnes

Når NHOs anskaffelsesekspert, advokat Arnhild D. Gjønnes, ble hedret med Anskaffelseskonferansens hederspris er det en erkjennelse av hennes utrettelige og svært sakkyndige innsats for at alt skal skje rett og riktig for seg på det offentlige anskaffelsesmarkedet. I flere decennier har hun vært på barrikadene, bidratt land og strand rundet med foredrag, kurs – og hun har medvirket i og skrevet en rekke bøker. For tiden er det Forsvaret i nord og Troms og Finnmark fylkeskommune – og næringslivet i dette området som, nyter godt av hennes kompetanse. Hun har praksis fra EU-kommisjonen og internasjonale verv bl.a. i Europa-NHO – Business Europe. Gjønnes har deltatt i flere offentlige utvalg, vært en drivkraft bak etableringen av Anskaffelsesakademiet og må nok ta mye av æren for at Kofa i sin tid igjen fikk muligheten til å ilegge overtredelsesgebyr for ulovlige direkteanskaffelser.

Gjønnes er NHO når det gjelder offentlige anskaffelser, også utrettelig internt for å fremme den gode sak. Adm. dir Ole Erik Almlid har ikke en sjanse til å glemme offentlige anskaffelser å lenge Gjønnes er i huset. Og hennes nettverk er vel nær det man forbinder med «uendelig».

Divisjonsdirektør Dag Strømsnes i DFØ overrakte prisen og kunne fastslå at hedersprisen bare deles ut en gang imellom – bare utdelt en gang tidligere, til redaktør Lennart Hovland i Anbud365.

Bli den første til å kommentere på "Anskaffelseskonferansen: Hederspris og varsel om avklaring av miljøkrav"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.