En egen sertifiseringsordning for bærekraft – SOA Bærekraft – ble lansert på Anskaffelseskonferansen til Direktorat for forvaltning og økonomistyring (DFØ) i dag. Gjennom denne ordningen er det meningen at innkjøperkorpset i det offentlige skal bli enda bedre til å stille slike krav, samtidig som man blir sertifisert innkjøper på området. Det var direktør i DFØs anskaffelsesdivisjon, Dag Strømsnes, som sto for dagens lansering. Han kunne også opplyse at kommune-Norge snart kunne benytte seg av avtalene til Statens innkjøpssenter. En pilot forberedes.
Det var en ambisiøs næringsminister Jan Christian Vestre – med bakgrunn fra næringslivet – som bidro på konferansen. Offentlig innkjøpervirksomhet er tiltenkt en sentral rolle som viktig verktøy, ikke minst for å nå mål på klima- og miljøområdet, seriøst arbeidsliv og samfunnshensyn generelt. Fem innsatsområder står i fokus: Den nye regjeringen vil bruke handlingsrommet i anskaffelsesregelverket aktivt, særlig når det gjelder sosiale krav. Spørsmålet om utvidet bruk av klima- og miljøkrav i offentlige anskaffelser skal utredes, og kravet til åpenhet knyttet til anskaffelsene, f.eks. leveringskjeder, skal skjerpes. Blant innsatsområdene finnes også utvikling av en såkalt Norgesmodell til bruk i anskaffelser til kampen mot et useriøst arbeidsliv. Likeledes at anskaffelsene skal utformes slik at norske bedrifter kan være med å konkurrere om oppdragene.
Vinn-vinn
Ved å prioritere krav til samfunnshensyn, spesielt miljø- og klimakrav, mente statsråden at offentlige innkjøpere dermed kan bidra til økt konkurransekraft for norske bedrifter. Det er, sa han, godt for næringsliv, arbeidsplasser, samfunn og de offentlige oppdragsgiverne. En vinn-vinn-situasjon.
For DFØ gjelder det bl.a. å omsette politiske signaler til praktiske tiltak, veiledninger mv. Det slo Strømsnes fast på Anskaffelseskonferansen. Med henvisning til modenhetsundersøkelsen som DFØ med jevne mellomrom foretar i innkjøps-Norge, kunne Strømsnes si seg fornøyd med at 56% nå har en anskaffelsesstrategi. På områder som klima, miljø, styring og ledelse – og digitalisering – viste undersøkelsen at utvikling og situasjon er bra.
Må gjøre dette bedre
Jeg skulle, poengterte Strømsnes, imidlertid sett at det sto bedre til på områder som sosialt ansvar i lavkostland, dvs. krav om etterlevelse av ILO-konvensjonene, deriblant menneskerettigheter. Også innovasjon kommer ut med en score på modenhetsundersøkelsen som Strømsnes ikke sa seg fornøyd med. På disse områdene må vi gjøre dette bedre, var hans konkusjon.
Strømsnes gav til beste en introduksjon til det arbeidet DFØ driver når det gjelder å få til et verktøy som gjør at virksomhetene kan få best mulig datagrunnlag for sine anskaffelser. Digitaliseringen er «gave», i den forstand at man ved hjelp av teknologi kan få frem en lang rekke styringsdata.
Statlige avtaler for kommunene
Han var stolt av Statens innkjøpssenter, som er en del av den divisjonen Strømsnes bestyrer. Med noen få titalls millioner i investeringer er besparelsene 800 mill, som er et konservativt estimat, ifølge en utredning. Og nå åpnes også adgangen for kommuner til å benytte seg av avtalene som innkjøpssenteret får i stand. KS og eierdepartementene til DFØ er i ferd med å legge grunnlaget for en slik mulighet, opplyste han, gjennom å forberede en pilotaktivitet til formålet.
Sertifiseringsordningen for offentlige anskaffelser (SOA) har fått et nytt skudd på stammen – SOA Bærekraft. Det var Strømsnes som sto for lanseringen på Anskaffelseskonferansen i dag. Dette er et kompetansetiltak på bærekraft i anskaffelser. Det er et tungt strategisk område, understreket han. I ordningen er det særlig lagt vekt på klima og miljø, arbeidslivskriminalitet, menneskerettigheter og andre samfunnshensyn som f.eks. universell utforming.
Bli den første til å kommentere på "Anskaffelseskonferansen: «Sertifisert innkjøper – bærekraft» lansert"