Mulighetene holdes åpne for ytterligere veiledninger eller regelendringer når det gjelder håndtering av utenlandske tilbydere som ikke uten videre slipper til i norske, offentlige anskaffelser. I fall det dreier seg om endringer i reglene, er det i utgangspunktet naturlig å vente til det såkalte anskaffelsesutvalget kommer med sin rapport i november i år. Dette opplyser Nærings- og fiskeridepartementet (NFD) til Anbud365.
I den mer spente sitasjonen som har utviklet seg i vår del av verden, vil også offentlige innkjøpere stå overfor mer presserende spørsmål om hvordan man behandler tilbydere med utenlandsk opphav. Anbud365 tok kontakt med NFD for å høre nærmere om hvordan man best bør forholde seg i slike situasjoner – hva man gjør med utenlandske tilbydere.
– Vi er klar over at det til tider kan oppleves som utfordrende å vite hvordan en bør håndtere leverandører som ikke er rettighetshavere etter lov om offentlige anskaffelser § 3, skriver departementet i en epost til Anbud365. Det er gitt veiledning om temaet på regjeringens nettsider. NFD bistår gjerne ved konkrete spørsmål om dette, og:
Ytterligere veiledning
– Vi utelukker ikke at det kunne vært hensiktsmessig med ytterliggere veiledning og/eller regelverksendringer. Når det gjelder regelverksendringer vil det i utgangspunktet være naturlig å avvente rapporten og anbefalingene fra anskaffelsesutvalget, heter det i svaret fra NFD.
Utvalget ledes av professor Halvard Haukeland Fredriksen ved det Juridiske Fakultet, Universitetet i Bergen. Første delleveranse fra utvalget skal legges frem 4. november i år, andre delleveranse 4. mai 2024.
Det fremgår av veiledningen at leverandører fra land som ikke er med i EØS-avtalen eller GPA (WTO-avtalen om offentlige innkjøp), og som heller ikke har inngått en frihandelsavtale med Norge som omfatter offentlige anskaffelser, ikke har rettigheter etter anskaffelsesregelverket. At en leverandør ikke har rettigheter etter anskaffelsesregelverket, innebærer at oppdragsgiveren kan avvise leverandøren uten annen begrunnelse enn at leverandøren ikke er rettighetshaver.
Frihandelsavtaler
Frihandelsavtaler som gir leverandører rettigheter innen offentlige anskaffelser er inngått med sentral-amerikanske land (Costa Rica, Panama og Guatemala – avtalen med sistnevnte land er ikke trådt i kraft ennå), Chile, Colombia, Ecuador (ikke trådt i kraft ennå), Georgia, medlemmene i Gulfrådet (Forente Arabiske Emirater, Bahrain, Saudi Arabia, Oman, Qatar og Kuwait), Mexico, Peru og Ukraina. Ukraina er for øvrig også parti i GPA-avtalen.
Norge har pågående forhandlinger eller samtaler om frihandelsavtaler med flere land: Kina, Malaysia, Mercosur (Argentina, Brasil, Paraguay og Uruguay), og Vietnam.
Bli den første til å kommentere på "Åpner for ytterligere veiledning for håndtering av visse utenlandske tilbydere"