Fylkeskommunen er, sammen med Kristiansand og Arendal, ganske gode til å stille bærekraftskrav i forbindelse med anskaffelser og innkjøp, fremgår det av en rapport fra et revisjonsprosjekt om bærekraft i Agder fylkeskommune. På den annen side bemerker revisjonen at de mindre kommunene i Agder strever litt: – Kanskje er de mer avhengige av ildsjeler, heter det.
Agder Kommunerevisjon IKS har, i tråd med vedtak i kontrollutvalget i Agder fylkeskommune, gjennomført et forvaltningsrevisjonsprosjekt som tar for seg Agder fylkeskommunes arbeid med bærekraft. Resultatene fremkommer i rapporten «Bærekraft i Agder Fylkeskommune».
«Ganske god»
Revisjonen bemerker i rapporten at det er positivt at fylkeskommunen oppfatter at den er «ganske god» til å stille krav til bærekraft i forbindelse med anskaffelser og innkjøp. «En offensiv anskaffelsesstrategi» oppgis å være et viktig virkemiddel for å nå mål for klimagassreduksjon internt i fylkeskommunen.
Fylkeskommunens innkjøpsmakt skal brukes som et strategisk verktøy i klima- og miljøpolitikken, heter det, og fylkeskommunen mener at strategier for å redusere utslipp fra varer og tjenester vil gi spesielt god grobunn for å identifisere muligheter for utslippskutt, eksempelvis innenfor innkjøp: «det er her de store kuttene kan gjøres».
Store og små
Fylkesadministrasjonen med sine enheter i Kristiansand og Arendal, samt alle de andre enhetene i Agder fylkeskommune, skal føre miljøregnskap og være miljøsertifiserte. Det stilles krav til rutiner bl.a. for innkjøp.
Mens fylkeskommunen oppfatter at man, sammen med Kristiansand og Arendal, er ganske gode til å stille krav i forbindelse med anskaffelser og innkjøp, strever de mindre kommunene i Agder litt (og kanskje er mer avhengige av ildsjeler, bemerker revisjonen). På spørsmål om i hvilken grad klarer kommunen å bidra til klima- og miljømessig bærekraft gjennom anskaffelsene kommunen gjør, svarer Arendal at:
Arendal
– Arendal kommunes anskaffelsesstrategi har som mål å ivareta bærekraftsmålene, og kommunen skal gjennomføre gode anskaffelser med vekt på miljø, samfunnsansvar, innovasjon og nytenkning. Det stilles klima/miljøkrav i alle anskaffelser der det er hensiktsmessig (følger lov og forskrifter om offentlige anskaffelser). Vi har Klimasatsprosjekt om Grønne anskaffelser i samarbeid med Østre Agder regionråd, og vi har Klimasatsprosjekt om anskaffelse/leasing og redusering av antall egne kjøretøy.
Kommunen bygger innkjøpskompetanse i egen organisasjon.
En liten kommune skriver at:
– Kommunen har hatt ett flerårig prosjekt som har hatt fokus på klimahensyn i anskaffelser. Klima og miljøhensyn skal være innarbeidet i våre rutiner på området. Store deler av våre innkjøp skjer gjennom OFA, som også var en del av dette prosjektet.
OFA er IKS Offentlig fellesinnkjøp på Agder.
Andre svarer at de jobber med det, men at det er krevende og at det kan være vanskelig å vite hvordan man skal gripe det an. Noen skriver også at de har et forbedringspotensial når det gjelder anskaffelser som kan medvirke til klima og miljømessig bærekraft, og at man har lite fokus på dette i dag, ifølge revisjonsrapporten.
Sirkulær økonomi
Fylkeskommunen oppgir også at den legger til rette for sirkulær økonomi gjennom virksomhetsutøvelsen, i form av klimabudsjett som en del av deres handlings- og økonomiplan. Her ligger det bl.a. mål om avfallsredusert drift av fylkeskommunale bygg og bærekraftige anskaffelser.
PS: Du finner revisjonsrapporten på: https://www.forvaltningsrevisjon.no/sok/ i regi av NKRF.
Bli den første til å kommentere på "Bærekraft i innkjøp: Mindre Agder-kommuner strever litt, avhengig av ildsjeler"