Kommunen krevet at utenlandske arkitekter måtte få utdanningen sin godkjent av norsk myndighet – i strid med EØS-avtalens bestemmelser. Nå har Nærings- og fiskeridepartementet (NFD) innskjerpet at utenlandske arkitekter kan tilby sine tjenester på lik linje som norske arkitekter. Vitnemål eller kvalifikasjonsbevis for arkitekter fra andre EØS-land må aksepteres på lik linje med tilsvarende utstedt i Norge, skriver NFD, som har bedt KS om å hjelpe til med å spre denne kunnskapen i kommune-Norge.
Bakgrunnen for at NFD har sendt informasjon både til Senja kommune og KS er en klage til EFTAs overvåkningsorgan (ESA). Klagen gjelder en offentlig anskaffelse foretatt av Lenvik kommune – nå en del av Senja kommune. Bakgrunnen for at overvåkingsorganet har kontaktet Norge er at kommunen hadde stilt krav om at utenlandske arkitekter måtte få utdanningen sin godkjent av NOKUT (Nasjonalt Organ For Kvalitet i Utdanningen).
Korrespondanse som Anbud365 kjenner til, tyder på at EFTAs overvåkingsorgan neppe setter i gang full klageprosedyre, men at de heller legger den til side fordi de mener at NFDs redegjørelse er tilstrekkelig. NFD har bedt KS sende informasjonen til alle side medlemmer.
Ikke i strid med EØS-avtalen
Departementet minner om forpliktelsene etter EØS-avtalen, som slår fast at det ikke skal være noen restriksjoner på etableringsadgangen for EØS-borgere i Norge, heller ikke noen restriksjoner på adgangen til å yte tjenester i Norge. Eventuelle restriksjoner må begrunnes særskilt, heter det, og NFD ber om at EØS-avtalens bestemmelser om etableringsadgang og tjenestefrihet må respekteres, også ved gjennomføring av offentlige anskaffelser. Det kan med andre ord ikke stilles kvalifikasjonskrav som kommer i strid med EØS-avtalen.
Når det stilles kvalifikasjonskrav til yrkesutøver i offentlige anskaffelser, kan også EØS-avtalens regler om yrkesgodkjenning være nyttig. I Norge følger disse reglene av yrkeskvalifikasjonsloven. Arkitekt er ikke et regulert yrke i Norge. Dette betyr at utenlandske arkitekter kan tilby sine tjenester på lik linje som norske arkitekter. Utdanning kan dokumenteres, ifølge regelverket, ved å legge frem kopi av vitnemål eller kvalifikasjonsbevis som er utstedt av offentlig myndighet i Norge eller annen EØS-stat, og som viser relevant utdanning.
Vitnemål eller kvalifikasjonsbevis
– Vitnemål eller kvalifikasjonsbevis for arkitekter fra andre EØS-land må dermed aksepteres på lik linje med vitnemål og kvalifikasjonsbevis som er utstedt i Norge, skriver NFD.
I yrkeskvalifikasjonsdirektivet er det en del yrker hvor det er satt minimumskrav til utdanningene, dette gjelder bl.a. arkitekt. I de fleste av de øvrige EØS-statene er arkitekt et regulert yrke, og arkitekter har krav på automatisk godkjenning i andre EØS-stater hvor arkitektyrket er regulert, under forutsetning at utdanningen er opplistet i et vedlegg til yrkeskvalifikasjonsdirektivet. Tilsvarende er det en liste i EØS-avtalen for arkitektutdanninger i Island, Liechtenstein og Norge. Arkitektutdanningene i Norge er i samsvar med dette direktivets krav.
Bli den første til å kommentere på "Brøt EØS-avtalen – krevet norsk godkjennelse av utenlandske arkitekter"