Dansk leverandørutviklingsprogram under oppseiling, henter lærdom fra Norge

Skriv ut artikkelen

I dag får danske offentlige toppledere høre nærmere om erfaringene fra norske Nasjonalt program for leverandørutvikling. Topplederne har latt seg fascinere av erfaringer og resultater fra det norske programmet, og vurderer å sette i gang noe liknende i Danmark. De erkjenner at dagligdags innovasjon på den enkelte offentlige arbeidsplass ikke er nok for å løse komplekse samfunnsutfordringer. Mer må til, det er potensial for mer, heter det, og inspirasjon til mer «radikal innovasjon» henter de fra Norge.

Det er Center for Offentlig Innovation (COI) som har fått i oppdrag av sine eiere, Finansministeriet, Kommunernes Landsforening og Danske Regioner å avklare om og eventuelt hvordan man i Danmark kan etablere et likeverdig partnerskap som det norske Nasjonalt program for leverandørutvikling.  På samme måte som svenskene for en tid tilbake, er det nå danskenes tur til å hente inspirasjon fra det som leverandørutviklingsprogrammet har oppnådd.

Formålet er å fremme innovasjon i offentlige innkjøp. Det understrekes at det ikke er truffet beslutning om å etablere et dansk leverandørutviklingsprogram. I en prosjektperiode – 2020 – antydes en mellomstor innsats med tre medarbeidere. 

En leverandør, flere kjøpere

Det som særlig fascinerer danskene er, heter det i dokumentasjonen for dagens møte, er at det norske programmet ofte har suksess med å få en privat leverandør til å utvikle løsninger hvor investeringen langt overstiger den konkrete kontrakten, men hvor leverandøren i kraft av fellesprosessen har fått en god tro på et marked i det offentlige.

Det dreier seg om prosesser der flere offentlige virksomheter går sammen for å anskaffe. Utfordringen fra konkrete offentlige innkjøpere samles, systematiseres og kvalifiseres. Så inviteres bransjer og bedrifter til å drøfte muligheter for å utvikle løsninger på disse utfordringene.

Fellesprosessene, heter det, kan sees på som en form for «dobbelt matchmaking» hvor det både matches flere offentlige innkjøpere om en felles utfordring og hvor det finner sted en dialog med flere mulige private leverandører.

Radikale innovasjoner

Det er tydelig, skriver COI, at det ikke bare er dagligdagse innovasjoner på den enkelte offentlige arbeidsplass som kan eller skal løse de store og komplekse samfunnsproblemene. Det krever også mer radikale innovasjoner. En ny analyse av de danske offentlige topplederes innovasjonsdagsorden viser imidlertid at arbeidet med radikal innovasjon ikke gode nok rammebetingelser i dag, selv om det er en bevegelse i gang.

Radikale løsninger vil ikke alltid, men ofte kreve et effektivt innovasjonssamarbeid mellom den offentlige sektoren, som «eier» de store og komplekses problemer og den private sektoren med dens investeringsmuligheter, kompetanse og erfaringer fra markedet.

Potensial for mer

Tross politisk fokus, noen sterke innsatser og mange aktørers gode vilje, erkjenner COI at det likevel en bred og stigende erkjennelse av at det i Danmark hittil ikke er satset «tungt» nok. Det er potensial for mer.

Bli den første til å kommentere på "Dansk leverandørutviklingsprogram under oppseiling, henter lærdom fra Norge"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.