Forrige gang den nasjonale terskelverdien ble vurdert av et statlig oppnevnt utvalg, hevet regjeringen terskelverdien såpass at utvalget fikk hakeslepp. Om kort tid skal denne terskelverdien evalueres. Det er et eksplosivt tema. Om evalueringen fører til endring av terskelverdien, skal det komme konkret forslag om nivå. I tillegg skal bruken av frivillige kunngjøringer kartlegges, likeledes om hevingen har gjort det vanskeligere for SMB. En forenklet kunngjøringsplikt skal det også sees nærmere på.
Evaluering av hevingen av terskelverdi er et av tiltakene fra stortingsmeldingen om offentlige anskaffelser fra 2019. Det heter på doffin.no at evalueringen skal inneholde en samfunnsøkonomisk analyse av hevingen av nasjonal terskelverdi i anskaffelsesforskriften og vurdere om terskelverdien bør beholdes som den er, senkes eller heves for andre offentlige oppdragsgivere enn statlige. Dersom det foreslås å senke eller heve terskelverdien, skal den som får oppdraget, komme med en konkret anbefaling til ny terskelverdi.
Utredningen skal dessuten kartlegge om hevingen av terskelverdien har medført at flere store leverandører har fått kontrakter, og om det har blitt vanskeligere for små- og mellomstore leverandører å vinne anbud. I tillegg skal utredningen kartlegge utviklingen i bruken av frivillige kunngjøringer i anskaffelsesprosesser, etter at terskelen ble hevet.
Forenklet kunngjøringsplikt
Evalueringen skal også vurdere behovet for en forenklet kunngjøringsplikt for anskaffelser etter anskaffelsesforskriften del I. En slik plikt vil innebære at oppdragsgiver pålegges å kunngjøre anskaffelser med en verdi under nasjonal terskelverdi. Dette gjelder for anskaffelser til en verdi mellom 100 000 kroner og 1,3 mill. kroner på Doffin. Evalueringen skal synliggjøre fordeler og ulemper ved å innføre en slik plikt.
Evalueringsoppdraget har en verdi på NOK 1,2 mill ekskl. mva. Tilbudsfristen er 19. april, og Nærings- og fiskeridepartementet sikter mot å inngå kontrakt 28. mai. I 2017 ble grensen for hvilke offentlige anskaffelser som må ut på offentlig anbud, hevet fra 500 000 kroner til 1,1 millioner, og senere økt til 1,3 millioner kroner.
Eksplosivt tema
Nivået på de nasjonale terskelverdiene er et av de mest eksplosive temaene i området offentlige anskaffelser. Her har KS og NHO stått steilt mot hverandre, og i en artikkel på Anbud365 for en tid tilbake het det fra KS at den nasjonale terskelverdien ikke må senkes. NHO har hver gang en heving er gjennomført, protestert iherdig. Arbeidsgiverorganisasjonen har for øvrig gjennomført en undersøkelse blant sine medlemmer, der over 50% av bedriftene svarer at det etter hevingen av terskelverdien til 1,3 mill. er lettere eller som før å få tilgang til offentlige kontrakter. I underkant av hver femte mener det er blitt vanskeligere.
Teknisk sjef i Farsund kommune har i pressen gitt uttrykk for at hans høyeste ønske at den såkalte terskelverdien heves, slik at flere og større oppdrag kan legges ut på anbud. 1,3 millioner, slik det er i dag, er veldig lite, ifølge han.
Overrasket statlig utvalg
I det statlig oppnevnte forenklingsutvalget for noen år siden, drøftet man også hvor den nasjonale terskelverdien skulle ligge. I det tidligere regelverket lå den på 500 000 kroner. De dristigste i utvalget tok til orde for å heve den til 600 000 kroner. Stor var da overraskelsen i utvalget da det ble kjent at regjeringen hevet den til nivået for EU/EØS-terskelverdi, dvs. opp til – i dag – 1,3 mill.
Bli den første til å kommentere på "Eksplosivt tema under lupen: Nasjonal terskelverdi skal evalueres"