Enda sterkere satsing på bruk av kommunal innkjøpsmakt i Trondheim

Anbud365: Enda sterkere satsing på bruk av kommunal innkjøpsmakt i TrondheimPlattformen til Trondheims byråd, her ved byrådsleder Kristian Dahlberg Hauge, høster begeistring i programmet som er til for å fremme innovative anskaffelser, Leverandørutviklingsprogrammet (LUP) (foto: Mari Vold).

Skriv ut artikkelen

– Innkjøpsmakten i kommunens anskaffelser skal i enda sterkere grad brukes som et strategisk verktøy for å stimulere til grønn omstilling, samfunnsansvar og seriøsitet i leverandørmarkedet. Dette fremgår av byrådserklæringen som det nye byrådet i Trondheim kommune har lagt frem. Lokalprodusert mat og gründere nevnes spesielt i «to do»-listen i erklæringen, og meldingen om at innovative anskaffelser skal brukes som innkjøpsmetode høster begeistring hos Leverandørutviklingsprogrammet (LUP).

Den såkalte Leangen-erklæringen er fundamentet for byrådet i Trondheim kommune. Det heter bl.a. i erklæringen at offentlige anskaffelser muligens er kommunens viktigste næringspolitiske virkemiddel for å oppnå ønsket innovasjon og utvikling i markedet. Og:

Bruke innkjøpsmakten

På listen over hva det ferske byrådet vil, finner vi bl.a. å:

  • bruke kommunens innkjøpsmakt til å kutte utslipp, støtte gründerskap og prøve ut innovative løsninger.
  • bruke innovative anskaffelser som metode i kommunale anskaffelser.
  • øke innkjøp av lokalprodusert mat.
  • sikre gode vilkår for gründere der kommunen ikke bare er en testarena, men også en aktiv innkjøper av produkter utviklet i Trondheim og regionen.
  • vurdere innkjøp av digitale tjenester framfor å utvikle disse i egenregi der det er hensiktsmessig.

Godt i gang

Anbud365: Enda sterkere satsing på bruk av kommunal innkjøpsmakt i Trondheim
Ingebjørg Harto, daglig leder i LUP.

I en kronikk tar daglig leder i LUP, Ingebjørg Harto, utgangspunkt i byrådserklæringen i Trondheim. Hun peker på at kommunen allerede er godt i gang med flere anskaffelser som vil vise vei for andre kommuner. Det digitale hjelpemiddelet som ble utviklet gjennom den innovative anskaffelsen «Klar til bruk» er et viktig bidrag for mer ombruk i bygg- og anleggsbransjen, skriver hun. Løsningen, utviklet av Loopfront og COWI, gjør det enklere for den som skal selge byggematerialet å oppfylle kravet til dokumentasjon. Slik blir det enklere å selge det brukte materialet, da det senker risikoen og forenkler prosjekteringen for kjøperen. Kommunen har allerede spart 25 mill og 732 tonn avfall siden de startet med ombruk i 2022. Med det nye verktøyet for ombrukskartlegging, forventer Trondheim kommune å øke ombruksgraden ytterligere.

Tar utfordringene på alvor

Harto trekker også frem anskaffelsen «Sømløse velferdsteknologiløsninger» med formål å skaffe trygghets- og mestringsskapende teknologi og responsløsning som samspiller med Helseplattformen. Poenget er å få på plass en mer bærekraftig avtaleforvaltning. Dette vil bidra til mer effektiv forvaltning, bedre kvalitet på tjenestene og styrket offentlig-privat samarbeid. 

Ved å satse på offentlige anskaffelser som et strategisk verktøy, og kombinere dette med målrettede tiltak innen bærekraft, innovasjon og samarbeid med markedet, viser Trondheim kommune at de tar utfordringene på alvor, konkluderer LUP-sjefen sin kronikk. Dette setter en ny standard for hvordan offentlige virksomheter kan bidra til en bærekraftig og innovativ samfunnsutvikling.

Bli den første til å kommentere på "Enda sterkere satsing på bruk av kommunal innkjøpsmakt i Trondheim"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.