For første gang våger Forsvarsbygg å inngå et innovativt partnerskap. Et helt nytt byggekonsept skal utvikles – for å sikre kampkraft og redusere så vel kostnader som klimaavtrykk. – Det er jo utrolig fristende å legge mer detaljerte føringer for hva vi ønsker oss, men først skal vi få markedet til å komme til oss med sine visjoner for fremtidige løsninger, sier prosjektleder Hilde Spansvoll i Forsvarsbygg til innovativeanskaffelser.no. Bare 14% av de offentlige innkjøpene er imidlertid innovative.
Forsvaret trenger mer fleksible og mobile bygg som er tilpasset endringer i trusselbildet, med spissing mot beredskap, styrkeoppbygging og alliert trening. En hel rekke bransjer og aktører trenger mobile og fleksible bygg. Helsevesenet, skoler, barnehager og bistandsorganisasjoner er bare noen av dem. Det er grunn til å tro at det kommersielle potensialet er stort, både innenfor og utenfor Norges grenser.
På veien får Forsvarsbygg god hjelp av Direktoratet for forvaltning og økonomistyring (DFØ) og Nasjonalt program for Leverandørutvikling (LUP), og de har fått 15 millioner i støtte fra Innovasjon Norge. Midlene går til bedriftene som deltar i partnerskapet, slik at de får dekket deler av utviklingskostnadene. Innovative anskaffelser av denne typen er forankret helt til toppledelsen i Forsvarsbygg, og ligger nå som en del av virksomhetsstrategien. Prosjektet skal være ferdigstilt i 2023.
Beskriver behovet
Et innovativt partnerskap innebærer at bestilleren ikke spesifiserer nøyaktig hva det er de ønsker å kjøpe, men heller beskriver hvilket behov de har. Deretter går de ut og snakker med aktører i markedet for å vurdere hva slags løsninger de kan utvikle.
Prosjektet skal fremme innovasjon i grensesnittet mellom rent flyttbare modulbaserte løsninger og modulbasert prefabrikasjon. Løsningen skal bidra til at Forsvarsbygg blir bedre i stand til å tilpasse porteføljen for eiendoms-, bygg- og anleggsprosjekter til endrete behov hos Forsvaret, lavere byggekostnader og ikke minst miljøgevinst ved man trenger færre omfattende ombygginger, nybygginger og ved valg av lavutslippsløsninger både på materialvalg og i energibruk.
Nye krav til fleksibilitet
Forsvarsbygg er en av Norges største eiendomsbesittere, med alt fra telt og brakkerigger til kaserner, messer, kontorbygg, avanserte tekniske installasjoner og militære anlegg i porteføljen. Nye krav til fleksibilitet gjør at man i mye større grad trenger at byggene enkelt kan flyttes fra ett sted til et annet, eller at fleksibiliteten i bygget gjør det mulig å endre funksjonen til bygget raskt. Hvordan det skal gjøres, det vet ikke Forsvarsbygg. Ikke ennå.
– Forsvarsbygg viser mot og vilje til å være ledende innen offentlige anskaffelser. Det underlige er at ikke flere statlige virksomheter og kommuner bruker innkjøpsmakten sin til å skape innovasjon og utvikling. Norge går glipp av store muligheter når bare 14% av de offentlige innkjøpene er innovative, sier innovasjonspådriver Harald Aas i LUP.
Bli den første til å kommentere på "Endringer i trusselbildet – Forsvarsbygg for første gang med innovativt partnerskap"