Stortingsmeldingen om offentlige anskaffelser legger opp et veikart for at vi skal få flere grønne og innovative anskaffelser, slo næringsminister Torbjørn Røe Isaksen fast i Stortinget nylig. Bakgrunnen var angrep fra Torgeir Knag Fylkesnes (SV) som mente at det fortsatt var pris om gjelder, og at regjeringen ikke følger opp Stortingets vedtak om at miljø skal vektes.
Det var i en spørretime i Stortinget forleden – under et helt annet spørsmål – at trefningen om offentlige anskaffelser sto. Det begynte med at Fylkesnes stilte spørsmål til næringsministeren om hvorfor regjeringen velger kortsiktige innsparinger fremfor miljø og norske selskap i offentlige innkjøp.
Han pekte på at det var mange fine ord om miljø i meldingen, men når det kommer til stykket blir ikke miljø, klima og det store skiftet vektet i meldingen. Det er altfor lite konkret. Det er fremdeles pris som er det sentrale. Det andre er at dagens system er for dårlig. Man har ikke fulgt opp de klare stortingsvedtakene, mente han.
Et veikart for flere grønne og innovative anskaffelser
Regjeringen velger ikke kortsiktige innsparinger fremfor miljø og norske selskap i offentlige innkjøp, parerte næringsminister Torbjørn Røe Isaksen. Strategien er å kjøpe inn på en effektiv måte, unngå å ha for mye byråkrati, men også for å få mer innovative innkjøp og mer miljømessige innkjøp. Isaksens mente at det nye regelverk som kom i 2017 er godt, men det brukes ikke i praksis. – Det denne meldingen gjør, er å legge opp et veikart for at vi skal få flere grønne og innovative anskaffelser. Vi har også gode verktøy for det nå, bl.a. innovasjonskontrakter som gjør at det blir lettere for offentlige aktører f.eks. å ha utviklingssamarbeid med bedrifter for å få frem nye innovative og grønne løsninger, poengterte statsråden.
Men Fylkesnes gav seg ikke: Stortinget har vedtatt at miljø skal vektes, men når regjeringen følger det opp i forskrift, blir vedtaket utvannet fra «skal» til «kan» og «bør». Spørsmålet hans på denne bakgrunnen var om regjeringen vil endre forskriften, slik at den følger opp vedtak Stortinget har fattet?
Vil ikke foreslå forskriftsendring
Næringsministeren ville imidlertid ikke foreslå å endre forskriften. Men problemet med dagens innkjøp er jo ikke at ikke regelverket er klart nok. Problemet er at du får ikke brukt strategisk innkjøp for å få fram teknologi og grønne løsninger, og det er det meldingen skal adressere, ifølge statsråden, som fortsatte:
– Det handler lite grann om å ha en politikk som ikke bare ser på hva som står på et papir, og ikke bare lager regelverk og byråkrati, men faktisk får til endringer i praksis. Så skal dette også følges opp videre gjennom at Klima- og miljødepartementet skal utarbeide en strategi for å øke andelen grønne innkjøp. Men mange av de viktigste verktøyene ligger nettopp i den stortingsmeldingen som er til diskusjon nå.
Bli den første til å kommentere på "Et veikart for flere grønne og innovative anskaffelser"