(Av Roger Bang Eie) Begeistringen for bruk av loddtrekning som tildelingsmetode står ikke i taket hos norske, offentlige oppdragsgivere. For å si det mildt. Avgjort ikke for leverandører heller: – Å bruke loddtrekning må være en nedtur for leverandører som bruker mye tid på å gi sitt beste tilbud, sier spesialrådgiver Jacob Landsvik i Ressurser på avveie AS til Anbud365. Han har selv aldri benyttet denne metoden, og mener det er flere grep man kan ty til før loddtrekning kommer på tale.
Högsta förvaltningsdomstolen i Sverige slo nylig fast at loddtrekning er et lovlig kriterium å bruke i begrensede anbudskonkurranser når leverandører skal kvalifiseres for deltakelse i selve konkurransen. Men det er en forutsetning at det er siste utvei. Først må oppsatte kvalifikasjonskriterier prøves på kandidatene, deretter eventuelt spesielle begrensningskriterier.
Likeledes i en vanlig, åpen anbudskonkurranse to eller flere tilbydere har levert eksakt samme pristilbud der laveste pris er eneste tildelingskriterium, kan loddtrekning brukes for å avgjøre hvem som skal få kontrakten.
Loddtrekning som metode?
Her kan man selvsagt stille spørsmål om det noen gang kan skje at tilbydere kommer opp med eksakt samme pristilbud. Men, med utgangspunkt i denne dommen tok Anbud365 kontakt med Landsvik for å høre hva offentlige oppdragsgivere synes om loddtrekning som metode. Landsvik har bred erfaring fra offentlige anskaffelser bl.a. som innkjøpssjef ved Universitetet i Oslo.
– Har dere selv benyttet loddtrekning som metode og i så fall i hvilken sammenheng?
Landsvik forteller at han gjennom sine 25 år som innkjøper aldri har benyttet dette. Heldigvis, legger han, og: – Å bruke loddtrekning må være en nedtur for leverandører som bruker mye tid på å gi sitt beste tilbud.
– Dersom en offentlig oppdragsgiver velger å bruke loddtrekning som kriterium enten som eneste eller en del av flere, hva er viktig i denne sammenheng?
– Leverandører bruker veldig mye tid på å forberede et tilbud, konstaterer Landsvik. I alle konkurranser er det viktig med forutberegnelighet. Oppsatte kriterier må komme klart frem i konkurransegrunnlaget, der loddtrekning kan være et kriterium. Jeg ser at det kan oppstå at to leverandører kan ende opp likt i konkurransen. Ved bruk av loddtrekning må alle oppsatte kriterier først oppfylles, det er ingen som vil ha en tilfeldig valgt leverandør.
– Hvordan tror du leverandører oppfatter loddtrekning som metode?
Den erfarne innkjøpssjefen tror ikke dette heies fram av noen leverandører. – De er med i en konkurranse og de mange seriøse som bruker masse tid på tilbudet vil nok oppleve det som en gedigen nedtur ved bruk av loddtrekning, slår han fast og eksemplifiserer: Tenk deg eksempelvis Therese Johaug eller andre utøvere på dette nivå, hvordan ville de likt å konkurrere der vinner ble avgjort ved loddtrekning!
– Er det noen ganger bedre å kansellere konkurransen og lyse ut på nytt?
– Man må ha saklig grunn for å kunne kansellere, påpeker Landsvik, som er usikker på om lik pris er saklig grunn, men dersom ja, burde den vært utlyst på nytt. Har som sagt på 25 år gjennom flere hundre konkurranser ikke opplevd at noen leverandører ender opp helt likt. – Som innkjøper, fremholder han, er det utfordrende med tildelinger. Er det noen leverandører som oppfattes som nesten like kan en kanskje foreta en ny evaluering, runde 2. Kanskje få andre til å se på det. Dersom konkurransen tillater det gjennom lov og forskrift er det bedre å invitere til forhandlinger og gi mulighet til å forbedre tilbudet.
Gode, korte råd
Anbud365 inviterer også Landsvik til å komme med noen korte råd til de ansvarlige som skal utarbeide konkurransegrunnlag der loddtrekning kan komme til vurdering:
– Skrive inn i konkurransegrunnlaget at loddtrekning kan komme til vurdering. Åpen og ærlig i hvordan evaluering vil foregå, viktig med god planlegging. Bruke gode kvalifiseringskrav i forkant: Tenker da på de vanlige kriterier og er tilhenger av mer krav til standarder ISO etc., – det gir mer trygghet for at man får den leverandør en skal ha. Dersom det da blir likt så kan man bruke loddtrekning når regelverket åpner for det, sier spesialrådgiver Jacob Landsvik i Ressurser på avveie AS.
Bli den første til å kommentere på "Flere grep å ty til for å slippe å bruke loddtrekning som tildelingskriterium"