Difi-statistikken for årets to første måneder viser en nedgang i alminnelige kunngjøringer, men en betydelig økning i frivillige kunngjøringer. En slik utvikling er i tråd med ønsket fra regjeringen. Det konstaterte næringsminister Monica Mæland i et svar på et spørsmål fra Stortinget.
Statsråden svarte på et skriftlig spørsmål fra Odd Omland (a), som i sin tid var saksordfører for den nye anskaffelsesloven. Denne gangen ville han vite om statsråden har fått innspill på eventuelle konsekvenser av doblingen av terskelverdien, og om § 7 om bruk av lærlinger også gjelder under denne terskelverdien.
For tidlig med konklusjoner
Næringsminister Mæland minnet i sitt svar om at det nye anskaffelsesregelverket bare har gjeldende i en periode på i overkant av tre måneder. – Planlegging og gjennomføring av anskaffelser tar relativt lang tid og det er derfor for tidlig å trekke konklusjoner om effektene av hevingen av de nasjonale terskelverdiene eller å se nærmere på konsekvensene av dette forenklingsgrepet, konstaterte hun, og fortsatte:
– Statistikken som Direktorat for forvaltning og IKT (Difi) fører over kunngjøringer av anskaffelser gir likevel noen indikasjoner på tendenser etter hevingen av de nasjonale terskelverdiene. Ifølge statistikken var det det i januar og februar 2017 en nedgang på antall kunngjøringer på 21,5% sammenlignet med samme tidspunkt i 2016. Samtidig har frivillige kunngjøringer økt med 114%. Antallsmessig utgjør dette en økning på 98 frivillige kunngjøringer sammenlignet med de to første månedene i 2016.
I tråd med ønske fra regjeringen
Statsråden poengterte at en nedgang i antallet alminnelige kunngjøringer, samtidig som det er en økning av antallet frivillige kunngjøringer, er i tråd med ønsket fra regjeringen. – Frivillige kunngjøringer, påpekte hun, er enklere å bruke enn de alminnelige kunngjøringene. En økning av frivillig kunngjøringer tyder derfor på at flere anskaffelser gjennomføres ved mindre ressursbruk, samtidig som markedet fortsatt gjøres kjent med kontraktene gjennom åpne konkurranser.
Terskelverdiene for statlige myndigheters plikt til å kreve bruk av lærlinger er 1,1 millioner kroner, mens den for andre oppdragsgivere 1,75 millioner kroner.
Lærlingekrav og terskelverdier
– Regjeringen mener det vil være uforholdsmessig å stille krav om bruk av lærling også ved anskaffelser under de fastsatte terskelverdiene. Et slikt krav vil også begrense konkurransen og kan gjøre det vanskeligere for små og mellomstore bedrifter å konkurrere om disse kontraktene. I tillegg vil et slikt krav komme i konflikt med ønsket om og behovet for forenkling og redusert ressursbruk for de minste anskaffelsene, skriver statsråd Mæland i sitt svar til Stortinget.
Hun understreket at selv om plikten til å kreve bruk av lærlinger bare gjelder for kontrakter over terskelverdiene, kan oppdragsgiver velge å stille kravet også i andre innkjøp, dersom det ikke er uforholdsmessig i den konkrete anskaffelsen.
Bli den første til å kommentere på "Foreløpig kunngjøringstrend utvikler seg slik regjeringen har ønsket"