Forslag til ny lov: Menneskerettigheter får «bør»-bestemmelse

Anbud365: Forslag til ny lov: Menneskerettigheter får «bør»-bestemmelseViktig at oppdragsgiver gjør en helhetlig vurdering av hvordan brudd på menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold kan motvirke, mener Nærings- og fiskeridepartementet, her ved statsråd Cecilie Myrseth, i forslaget til ny anskaffelselov (foto: NFD).

Skriv ut artikkelen

I alle anskaffelser med verdi fra NOK 300 000 og oppover «bør» hensyn til menneskerettigheter være med i vurderingen. Fra samme beløpsgrense skal oppdragsgiver ha en anskaffelsesstrategi og egnede rutiner for å motvirke brudd på grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold. En generell plikt til kontraktsoppfølging er ikke inne i forslaget til ny anskaffelseslov. Her vises det til at plikten til å utarbeide rutiner bør omtale oppfølging av menneskerettigheter.

I «Prop. 147 L (2024–2025) Lov om endringer i anskaffelsesloven (samfunnshensyn mv.)» tar Nærings- og fiskeridepartementet (NFD) til orde for i hovedsak å videreføre dagens regulering av menneskerettigheter i offentlige anskaffelser. Departementet foreslår at bestemmelsen også skal gjelde for forsynings- og konsesjonskontrakter.

Bør-bestemmelse for menneskerettigheter

I motsetning til Anskaffelsesutvalget foreslås en bør-bestemmelse. Det er, heter det, etter departementets vurdering viktig at oppdragsgiver gjør en helhetlig vurdering av hvordan brudd på menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold kan motvirkes. Likeledes at de prioriterer ressursene sine til anskaffelser der tiltak og oppfølging vil få størst effekt og måloppnåelse. Det er bakgrunnen for forslaget om at bestemmelsen skal gjelde fra lovens innslagspunkt, dvs. NOK 300 000.

Dessuten foreslås at oppdragsgiver skal ha en anskaffelsesstrategi og egnede rutiner for å motvirke brudd på grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold fra lovens innslagspunkt i tråd med forslaget.

Kontraktsoppfølging viktig

Kontraktsoppfølgingen er vesentlig for at kravene eller kriteriene får effekt, fremholder NFD i lovproposisjonen. Imidlertid foreslår ikke departementet en generell kontrollplikt, men viser til at plikten til å utarbeide rutiner bør omtale oppfølging av menneskerettigheter.

Det vises også til at oppdragsgiver skal innta egnede sanksjoner der det er stilt kontraktsvilkår for å motvirke brudd på grunnleggende menneskerettigheter eller anstendige arbeidsforhold.

Sanksjoner

Blant de mange «bokstavene» i §5 i lovforslaget er også en om krav om sanksjoner for brudd på kontraktsvilkår om samfunnshensyn: «Der oppdragsgiver skal, eller har valgt, å innta kontraktsvilkår for å ivareta samfunnshensyn etter §§ 5b til 5m, skal oppdragsgiver i kontrakten innta egnede sanksjoner for leverandørens eller underleverandørens brudd på kontraktsvilkårene».

§§ 5b til 5m er alle samfunnshensynene minus innovasjon og universell utforming.

Etter departementets vurdering vil en generell sanksjonshjemmel øke effektiviteten av å stille krav om å fremme samfunnshensyn. Manglende sanksjonsregulering vil kunne være til useriøse aktørers fordel, fremheves det.

Kontraktsvilkår

I likhet med Anskaffelsesutvalget mener departementet at sanksjonsbestemmelsen bør gjelde forpliktelser knyttet til kontraktsvilkår. Som en konsekvens av dette vil bestemmelsen følge anvendelsesområdet til de ulike bestemmelsene om samfunnshensyn. Plikten vil bl.a. gjelde der oppdragsgiver velger å stille kontraktsvilkår for å ivareta hensyn til menneskerettigheter.

Bli den første til å kommentere på "Forslag til ny lov: Menneskerettigheter får «bør»-bestemmelse"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*