– Vi skal ikke glemme at for bare et år siden mente mange at muligheten til å reservere anbudsrunder for ideelle aktører ikke kunne videreføres. Samtidig løser ikke utredningene noe i seg selv. Hippe– og Fløistad–utredningene må følges opp politisk dersom de skal få noe å si for de ideelles konkurransesituasjon. Ballen ligger nå hos regjeringen, og vi forventer rask handling, understreker generalsekretær Stian Slotterøy Johnsen i Frivillighet Norge.
Utvalget som har utredet grunnlaget for en eventuell statlig dekning av ideelle organisasjoners historiske pensjonskostnader, la i tillegg fram sin utredning sist høst (Hippe–utvalget). Også dette et oppdrag fra regjeringen.
Og da er jo spørsmålet om konkurransesituasjonen og mulighetene innenfor offentlige anskaffelser etter disse to utredningene begynner å se vesentlig mer lys ut for ideell sektor.
Et politisk spørsmål
– Vi er glade for at regjeringen har utredet handlingsrommet for å bruke ideelle aktører juridisk, konstaterer generalsekretær Slotterøy Johnsen i Frivillighet Norge, som er et samarbeidsforum for frivillige organisasjoner i Norge. Fløistad–utredningen slår fast at statene har stor frihet til selv å utforme sine egne velferdsordninger, inkludert mulighet til å reservere anbud for ideelle aktører under visse betingelser. Om man vil samarbeide med ideelle aktører i velferdstjenestene er et politisk spørsmål og ikke et spørsmål om juss.
Slotterøy Johnsen minner om at Stortinget har understreket behovet for gode og detaljerte veiledere som beskriver handlingsrommet og de ulike mulige innkjøpsstrategiene på en måte som gir trygghet og fjerner dagens tvil om handlingsrom og muligheter. Nå er det opp til regjeringen å følge opp med gode veiledere og et rammeverk som gjør det enkelt for offentlige innkjøpere å benytte seg av ideelle aktører.
Regjeringen bør sette mål
– Regjeringen bør sette et mål om å øke andelen ideelle aktører innenfor velferdstjenestene, fremholder generalsekretæren i Frivillighet Norge. Målet bør begrunnes med at ideelle aktører skaper en merverdi, både for brukere og for samfunnet generelt. Vi mener at dette vil gjøre systemet for å ivareta ideelle aktører mer robust, og at det også vil være et viktig signal til innkjøpere om å prioritere ideelle aktører.
Frivillighet Norge har også i mange år påpekt behovet for at staten må ta ansvar for de historiske pensjonsforpliktelsene. Slotterøy Johnsen:
Må få til en kompensasjonsordning
– Vi er derfor glade for at ekspertutvalget ledet av Jon Hippe, anbefaler at staten må dekke de framtidige historiske pensjonskostnadene til de ideelle virksomhetene som har levert helse- og sosialtjenester til staten. Vi mener staten må få i stand en kompensasjonsordning som er enkel å forvalte og har tillit i befolkningen gjennom å være treffsikker i forhold til de faktiske utgifter. Samtidig er det viktig at dekning av opptjeningstid beregnes frem til det tidspunktet en eventuell kompensasjonsordning trer i kraft. Vi vil følge nøye med hvordan regjeringen håndterer denne saken fremover.
Bli den første til å kommentere på "Handlingsrom for de ideelle – forventer rask oppfølging fra regjeringen"