Regjeringen la i dag frem forslag til endringer i anskaffelsesloven. Endringene skal tydeliggjøre viktige samfunnshensyn som lønns- og arbeidsvilkår og klima- og miljø. Regjeringen foreslår i tillegg å innføre en ny bestemmelse om sikkerhet og beredskapshensyn.
– Det offentlige kjøper varer og tjenester for omtrent 780 milliarder årlig. Denne innkjøpsmakten må vi bruke til samfunnets beste. Offentlige anskaffelser må bidra til å få en slutt på sosial dumping og arbeidslivskriminalitet, og til gode lønns- og arbeidsvilkår. Med dette styrker vi arbeidet med en Norgesmodell for et seriøst arbeidsliv, sier næringsminister Cecilie Myrseth.
– Vi foreslår også endringer for å forenkle regelverket. Det vil kunne kutte kostnader og åpne for at flere lokale leverandører kan delta i konkurransen om offentlige kontrakter, sier Myrseth.
Anskaffelsesregelverket gir regler om hvordan offentlige oppdragsgivere skal gå frem når de kjøper varer, tjenester eller bygge- og anleggsarbeider. Over tid har det blitt innført ulike bestemmelser om hvilke samfunnshensyn som skal ivaretas. I dag er de ulike samfunnshensynene spredt i lov og ulike forskrifter. Regjeringens forslag om å samle disse bestemmelsene skal gjøre det lettere å finne frem i regelverket.
– At regjeringen mener alvor har vi allerede vist gjennom nasjonale seriøsitetskrav og den historiske endringen med 30 prosent vekting av klima og miljøhensyn i offentlige anskaffelser. Nå foreslår vi å innføre en ny bestemmelse om sikkerhets- og beredskapshensyn. I en tid med økt internasjonal uro, er det et viktig signal til oppdragsgivere, sier Myrseth.
Følger opp Anskaffelsesutvalget
Regjeringen satte i november 2022 ned et offentlig utvalg som fikk i oppdrag å gjennomgå lovverket og foreslå endringer. Utvalget har levert to delrapporter som har vært på bred høring. Europakommisjonen har også startet en revisjon av anskaffelsesdirektivene. Dette har betydning for hvilke forslag fra Anskaffelsesutvalget som følges opp i denne omgang. Regjeringen vil ikke komme med forslag til nytt EØS-basert regelverk før de nye direktivene er klare.
– Vi følger derfor nå opp flere av Anskaffelsesutvalgets forslag. Dette lovforslaget er første steg i arbeidet med å revidere anskaffelsesregelverket, sier Myrseth.
Fakta om lovforslaget
- Endrer lovens formål til at formålet skal være effektiv og bærekraftig bruk av samfunnets ressurser, og at begrepet bærekraft defineres i ordlyden. Det foreslås også at loven skal bidra til at det offentlige opptrer på en tillitvekkende måte.
- Samler og samordner bestemmelsene om samfunnshensyn i anskaffelsesregelverket, og tar bestemmelsene inn i loven.
- Ny bestemmelse om sikkerhet- og beredskap som synliggjør handlingsrommet for å ivareta sikkerhets- og beredskapshensyn i offentlige anskaffelser.
- Ny bestemmelse som pålegger oppdragsgiver en plikt til å ha en anskaffelsesstrategi og -rutiner. Bestemmelsen kan bidra til at oppdragsgiver følger opp samfunnshensyn på en mer helhetlig og effektiv måte, og kan bidra til økt ivaretakelse av samfunnshensyn i offentlige anskaffelser.
- Innslagspunktet for når regelverket kommer til anvendelse heves fra 100 000 kroner eksklusive merverdiavgift til 300 000 kroner eksklusive merverdiavgift.
Bli den første til å kommentere på "Her er forslaget til ny anskaffelseslov!"