17 dager før forskriftsendringen med de skjerpede klima- og miljøkravene trer i kraft, lanserer Direktoratet for forvaltning og økonomistyring (DFØ) i dag veiledningen som hører til. Med hjelp av denne veiledningen skal det bli enklere å imøtekomme de nye miljø- og klimakravene som kommer 1. januar 2024. Det dreier seg om kravet til 30%-vekting som hovedregel.
Fra og med 1. januar 2024 vil en forskriftsendring skjerpe kravene for å ivareta klima- og miljøhensyn i offentlige anskaffelser. Endringene innebærer at klima- og miljøhensyn som hovedregel skal vektes med minimum tretti prosent, men åpner for unntak hvis gitte vilkår er oppfylt. DFØ fikk i høst oppdraget med å utarbeide veiledning til de nye reglene.
Veiledningens innhold
Veiledningen skal hjelpe offentlige oppdragsgivere med å imøtekomme kravene til klima- og miljøhensyn i offentlige anskaffelser. Den inneholder generell informasjon om hva de nye reglene innebærer, hvordan bruke unntaksbestemmelsene, informasjon om evalueringsmetodikk og konkret veiledning for de fem prioriterte innkjøpskategoriene bygg, anlegg og eiendom, transport, mat, møbler og IKT. Veiledningen er dynamisk og vil oppdateres med flere kategorier og eksempler i tiden framover.
Tiltak for å gjøre veiledningen mer brukervennlig
DFØ gjennomførte tidligere i høst en innspillsrunde for førsteutkast til veiledningen, og mottok 60 innspill fra offentlige oppdragsgivere og leverandører. Innspillene var relativt samstemte i ønske om følgende:
- tydeliggjøring av hvilke forpliktelser som gjelder for ulike deler av forskriftene
- mulighet for å navigere raskere i veilederen for å forstå hva man skal gjøre
- flere eksempler på begrunnelser og tydeliggjøring av når unntakene fra forskriften gjelder og en liste over anskaffelser som etter sin art har et klimaavtrykk og en miljøbelastning som er uvesentlig
- mer bistand til hvordan man identifiserer sentrale klima- og miljøhensyn og formulerer krav og kriterier for innkjøpskategorier utover de prioriterte kategoriene
DFØ har innarbeidet innspillene på følgende måte:
- Kapitlene som tar for seg de tre forskriftene, starter med en figur som kort oppsummerer forpliktelsene for de ulike delene av forskriftene, og teksten er omformulert.
- Veiledningen presenterer innledningsvis et beslutningstre som skal gjøre det enklere å navigere i veiledningen og forstå hvilke forpliktelser du har etter de nye reglene.
- Kapitlene om unntaksbestemmelsene tydeliggjør når unntakene kan brukes, presenterer eksempler på aktuelle begrunnelser og presenterer en liste over anskaffelser som etter sin art har et klimaavtrykk og en miljøbelastning som er uvesentlig.
DFØ vil medio-januar dessuten lansere en “klima- og miljørisikoliste» knyttet til veiledningen, som identifiserer sentrale klima- og miljøhensyn for innkjøpskategorier på bakgrunn av på CPV-koder. Listen baseres på en kombinasjon av kvantitative og mer kvalitative analyser, og gir anbefalinger til hvordan sentrale klima- og miljøbelastninger best kan ivaretas.
Her finner du den nye veiledningen: Veileder til regler om klima- og miljøhensyn i offentlige anskaffelser | Anskaffelser.no
Frokostmøte for veilederen og lansering av klima- og miljørisikolisten
DFØ arrangerer et frokostmøte for veilederen 17. januar kl. 9-11. Arrangementet vil foregå på Kulturhuset i Oslo, og vil også kunne følges digitalt. Det vil bli presentasjon av sentralt innhold, panelsamtaler og lansering av klima- og miljørisikolisten. Info om påmelding vil komme om kort tid på DFØs kurssider.
Bli den første til å kommentere på "Her er veiledningen til de nye klima- og miljøkravene fra nyttår"