Politiets nye, nasjonale avtaler med tre leverandører av hotelltjenester er inngått for å kunne forhandle fram lavere priser enn man ellers ville oppnådd. Samtidig representer rammeavtalene med enkle bestillingsrutiner en betydelig forenkling og effektivisering. Dette opplyste justis – og beredskapsminister Per-Willy Amundsen i et skriftlig svar til Stortinget. I avtalene er det også bakt inn muligheter for så vel fleksibilitet som avvik.
Hotellavtaler har også tidligere vært i vinden. Ikke minst har NHO ved en tidligere korsvei engasjert seg sterkt på vegne av mindre hotell som ikke er med i landsdekkende kjeder. Nå er det stortingsrepresentant Jenny Klinge (Sp) som i et skriftlig spørsmål utfordret justis- og beredskapsminister Per-Willy Amundsen i forbindelse med politiets kjøp av hotelltjenester.
Hun lurte på om statsråden bl.a. så noen uheldige konsekvenser av at denne type anskaffelser er sentralisert, og om han vil gjøre noe for å bedre situasjonen for politidistriktene når det gjelder kostnadene knyttet til å kun bruke én hotellkjede. Likeledes spurte hun om statsråden mener at PFT (Politiets Fellestjenester har utnyttet det handlingsrommet de har innenfor anskaffelsesregelverket når de har inngått denne avtalen.
Tre hotell-leverandører
Politiets fellestjenester (PFT) har inngått nasjonale avtaler med tre leverandører av hotelltjenester, som skal benyttes i prioritert rekkefølge, fremgår det av justis- og beredskapsministerens svar. Det ligger en fleksibilitet i avtalene som tillater politiet å kjøpe hotelltjenester fra andre leverandører dersom det ikke er hensiktsmessig å benytte avtalene. I dette punktet er det også eksplisitt nevnt at politiet kan fravike fra avtalen dersom leverandøren ikke har tilgjengelig overnattingskapasitet m.m. på den ønskede lokasjonen.
– Videre har Politidirektoratet opplyst at de nasjonale avtalene for hotelltjenester er inngått for å kunne forhandle fram lavere priser enn man ellers ville oppnådd. For å oppnå best mulig vilkår for politiet totalt sett er mest mulig av politiets volum samlet på et fåtall leverandører. Dersom avtalene skulle vært fordelt på flere leverandører, ville politiet trolig ikke oppnådd like gode betingelser som dagens avtaler, ifølge statsrådssvaret.
Forenkling og effektivisering
Innhentede data fra distriktene viser at det tidligere kun var noen få av politiets enheter som hadde gyldige avtaler for hotelltjenester, fremholder statsråd Amundsen i sitt svar. Uten nasjonale avtaler måtte hver enhet bruke tid og ressurser for å anskaffe hotelltjenester når hvert enkelt behov oppsto. De nye sentrale avtalene medfører derfor en betydelig forenkling og effektivisering fordi det nå er etablert nasjonale rammeavtaler med enkle bestillingsrutiner. Dermed slipper hvert enkelt distrikt å bruke tid på å finne beste tilbud hver gang det oppstår behov for kurs, konferanser og overnatting. Felles rammeavtaler betyr også at vi får færre leverandører og fakturaer, noe som også er ressursbesparende for politiet totalt sett.
Justis- og beredskapsminister understreket at det er et viktig prinsipp at hele politi- og lensmannsetaten benytter de sentralt inngåtte avtalene. Det bidrar til at politiet fremstår som en attraktiv kunde og det igjen vil kunne medføre enda bedre betingelser ved neste anskaffelse.
Bli den første til å kommentere på "Hotellavtaler med bedre priser og forenkling, men også innbakte muligheter for avvik"