De nasjonale kravene til offentlige innkjøp endrer seg fort og blir tøffere og tøffere for en liten kommune å holde seg til. Det er mer sirkulærøkonomi, og strengere krav til klima og miljø. Dette kom frem da Høyanger kommune behandlet forslag til innkjøpsstrategi. Styrket innkjøpskompetanse, samfunnsansvar og legge til rette for lokale leverandører er sentrale pilarer i strategien.
Høyanger kommune hører hjemme i Vestland fylke og har nær 4 000 innbyggere. I 2024 kjøpte kommunen varer og tjenester for nær 137,5 mill. Kommunen er med i INSS (Innkjøpssamarbeidet i Nordfjord, Sunnfjord og Sogn).
Fem delmål
Innkjøpsstrategien som nå er vedtatt, skal gjelde i perioden 2025 til 2029. Den skal være et verktøy for å nå målene for kommunens seks satsingsområder frem mot 2032, slik de er beskrevet i kommuneplanen. Tre av de seks satsingene, heter det, kan strategien påvirke direkte: Sysselsetting og etablering, miljø og klima i tillegg til organisasjon.
Innkjøpsstrategien har med seg fem delmål: Styrke lokalt næringsliv, kommunens samfunnsansvar, fokus på å være miljø- og klimavennlige i sine innkjøp, øke organisasjonens kompetanse innen innkjøp, samt informasjon og kommunikasjon.
11 punkter med utfordringer
Under behandlingen av strategien i kommunestyret ble et tillegg vedtatt. Kommunedirektøren ble bedt om å komme tilbake med en sak om kommunal praksis ved innkjøp av varer og tjenester når det gjelder å sikre at lønns- og arbeidsforhold er i orden. Det samme gjaldt reglene om kjøp av produkter og tjenester på ulovlig okkupert jord.
Det fremgår av strategien at det er identifisert flere utfordringer knyttet til kommunens innkjøpspraksis, listet opp i 11 punkter, blant disse mangel på oversikt over avtaler, lav kompetanse om offentlige innkjøp, manglende rutiner for mottakskontroll, svak kontraktsoppfølging og lite fokus på miljø og samfunnsansvar.
Lokale leverandører
Ulike tiltak skal forbedre innkjøpspraksisen, heter det, bl.a. øke dialogen med lokale leverandører, dele opp kontrakter for å inkludere mindre aktører, forenkle innkjøpsprosessene og vektlegge samfunns- og miljøkrav. I tillegg til å få seg en innkjøpsstrategi.
Gjennom innkjøpsstrategien tar Høyanger kommune sikre på å legge til rette for å velge lokale leverandører der det er mulig. Handlingsrommet som finnes, skal brukes til å ta vare på eksisterende arbeidsplasser og legge til rette for nyetableringer. Dette skal gjøres å:
- vurdere oppdeling av kontrakter – tilrettelegge for at små bedrifter og enkeltpersoner kan levere tilbud innenfor regelverket
- sette lokale leverandører gjennom dialog og opplæring i stand til å levere tilbud
- prøve å få store leverandører til å bruke små lokale underleverandører der det er mulig
Tøffere og tøffere
I kommunestyret pekte økonomisjef i Høyanger kommune, Kristian Ølmheim, ifølge Ytre Sogn Avis på at de nasjonale kravene stadig er i endring: – De nasjonale kravene endrer seg fort og blir tøffere og tøffere for en liten kommune å holde seg til. Det er mer sirkulærøkonomi, og strengere krav til klima og miljø, så vi har behov for noen overordnede retningslinjer for å hjelpe oss videre i innkjøpsarbeidet vårt.
Bli den første til å kommentere på "Høyanger: Nasjonale innkjøpskrav blir tøffere og tøffere for en liten kommune"