Hundrevis av leverandører kan få ferieplanene sine forstyrret – også i år

Anbud365: Hundrevis av leverandører kan få ferieplanene sine forstyrret - også i årDenne illustrasjonen brukte vi for tre år siden, på samme tid, til samme problemstilling – et like aktuelt dilemma fortsatt for mange, mange leverandører.

Skriv ut artikkelen

Utsiktene for ferieværet her hjemme kan man aldri være trygg på. Det kan man imidlertid på at mange offentlige virksomheter legger ut sine kunngjøringer med tilbudsfrist midt i sommerferien. Om man ønsker lite konkurranse eller sende en hilsen til feiretrengende leverandører om at de kanskje må endre sine planer i siste liten, er ikke klart. Trolig skynder man seg for å få ut kunngjøringen før man selv drar på fire – og da holde anskaffelsesplanene. Hundrevis av leverandører berøres også i sommer av dette fenomenet, ifølge Anbud365s kunngjøringssøk.

Sommerferie er dels knyttet til skoleferien – fra 24. juni til og med 11. august (omtrent, varierende) og bygningsferien i ukene 28,29 og 30 (forhandlet frem, fast). Tidligere hadde bygningsferien status som fellesferien. En ganske stor andel av nordmenn – både i det offentlige og hos private leverandører – tar sin ferie en eller flere ganger i løpet av tidsperiodene over.

En stadig tilbakevendende problemstilling er dette med kunngjøringer og feriene. En definitiv oversikt får man først når alle forhold her er historie, men Anbud365 har likevel tatt en titt på status akkurat nå (26. juni, da denne artikkelen ble ført i pennen, som det heter).

Søkeresultater

Vi søkte på Doffin etter kunngjøringer fra 17. juni og frem til skrivende stund. Tallene etter kolon er antall kunngjøringer vi fant i de ulike intervallene.

Kriteriene vi brukte var kunngjøring av konkurranser, med

  • tilbudsfrist fra 24. juni t.o.m. 11. august (dvs. skoleferien): 132.
  • Så endret vi kunngjøringstidspunktet til 10. juni: 219.
  • Deretter endret vi tilbudsfristen til 8. – 27. juli (fellesferien): 71.
  • Neste skritt var så å endre kunngjøringsdatoen til 17. juni: 42.

Vi sjekket også hos Mercell, som maksimalt viser 500 kunngjøringer ved søk. Enten vi satte kunngjøringsdatoen til 10. eller 17. fikk vi opp maks-tallet. Satte vi kunngjøringsdato til 24. juni kom tallet 172 opp. Når det gjelder tilbudsfrister kom maks-tallet 500 opp når vi søkte på skoleferien, 141 med søk som tilsvarte bygningsferien/fellesferien.

Hundrevis berøres

At tallene ikke er identiske mellom Doffin og Mercell kan ha mange grunner. Poenget er at begge viser at mange leverandører ikke kan ta seg ferie når som helst i sommer. Selv om oppdragene kanskje er kunngjort før de tar av sted, er det komplisert for mange å levere tilbudet mange dager – enn si ukesvis – før tilbudsfristen.

Med det som bakgrunn, og med to-tre tilbydere pr. konkurranse, er det, ifølge Doffin-tallene, mellom ca. 260 og 400 potensielle leverandører som kan risikere å få forstyrret sin ferie i år pga at aktuelle offentlige oppdrag har tilbudsfrist i skoleferien. Legger man tilsvarende Mercell-tall til grunn er man godt oppe i et firesifret antall.

Kan være flere

I fellesferien – bygningsferien – er det deadline/tilbudsfrist for mellom ca. 140 og 210 mulige leverandører til det offentlige, hvis Doffin-tallene legges til grunn. Mercell-tallene gir tilsvarende mellom 280 og 425.

Legger vi tallene for kunngjøringstidspunktene til grunn, kan antallet leverandører i de enkelte situasjonene vi beskriver, øke, til dels betydelig. Og bedre blir det ikke dersom ambisjonen for noen av dem er å delta i flere konkurranser med tilbudsfrist i sommervarmen.

Uansett forklaring kan dette bety dette enten at noen i leverandørmarkedet må flytte eller helt droppe ferien de skulle hatt med familien i sommer. I stedet må de legge siste hånd på et tilbud de gjerne skulle ha hatt. En kombinasjon er selvsagt mulig.

Saksbehandler på ferie?

Kanskje ryker de som velger å utvikle tilbud i sommervarmen, også ut for at den saksbehandler i den offentlige virksomheten som har ansvaret for konkurransen, ikke er tilgjengelig. Vedkommende har tatt ferie.

Alternativt kan noen av leverandørene rett og slett la være å levere tilbud. I så fall betyr det at konkurransen om oppgavene gjerne blir dårligere. De går glipp av en økonomisk og kvalitetsmessig gevinst.

To åpenbare muligheter finnes: Konkurranser som løper gjennom sommeren kan utstyres med ekstra lang frist, eller konkurransen kan planlegges slik at tilbudsfristen for eksempel. Løper ut en av de siste dagene i juni, alternativt at hele konkurransen gjøres etter at skolene igjen er begynt.

Bli den første til å kommentere på "Hundrevis av leverandører kan få ferieplanene sine forstyrret – også i år"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.