Hundrevis fulgte Anbud365-webinar om rammeavtaler med forhandlere

Anbud365: Hundrevis fulgte Anbud365-webinar om rammeavtaler med forhandlereI Anbud365-webinaret sist fredag tok Simonsen Vogt Wiig-advokatene Christian Bjørtuft Ellingsen og Anne Buan for seg de rettslige rammene for rammeavtaler med forhandlere, ispedd eksempler fra praksis.

Skriv ut artikkelen

Rammeavtaler med forhandlere sto på dagsordenen da det 34. i serien av Anbud365-webinarer/seminarer gikk av stabelen rett for sist helg – denne gang i regi av Simonsen Vogt Wiig. Nærmere 400 fulgte sendingen fra ende til annen, der advokatene Anne Buan og Christian Bjørtuft Ellingsen øste av sine kunnskaper til nytte for oppdragsgivere og leverandører.

Fikk du ikke med deg Anbud365-webinaret med Simonsen Vogt Wiig? Du kan ennå en stund høre det her.

Anbud365 og Simonsen Vogt Wiig takker de mange seerne som tok seg tid til å starte sist fredagen med oss. Dette viser at rammeavtaler med forhandlere er praktisk viktig for offentlige oppdragsgivere i Norge, men utgjør samtidig en betydelig risiko for overtredelsesgebyr dersom de praktiseres feil. Hvor fleksibelt kan egentlig slike rammeavtaler praktiseres? I webinaret ble de rettslige rammene diskutert med eksempler fra praksis. Det ble også gitt konkrete tips for hvordan oppnå fleksibilitet innenfor ulike typer forhandleravtaler.

Det skilles gjerne mellom mellomledd som videreformidler andes varer eller tjenester gjennom enten å bistå oppdragsgiver i å inngå avtaler (meglerløsning) eller kjøpe varer eller tjenester som videreselges til oppdragsgiver (underleverandørløsning).

Bruk av forhandlere

Forhandlere brukes gjerne fordi det er behov for kompetanse til å gjennomføre kjøp eller implementering. Det kan forenkle og effektivisere anskaffelsesprosessen hvis man trenger flere ulike tjenester/varer og tilgang til ulike produsenter eller tjenesteleverandører for å dekke behovet. Samtidig er det noen produsenter eller tjenesteleverandører som ikke vil delta i offentlige anskaffelser direkte.

I sin oppsummering slo de to advokatene fra Simonsen Vogt Wiig fast at når det gjelder en rammeavtale med én forhandler, har Kofa åpnet for en viss fleksibilitet knyttet til hvilke vilkår, f.eks. prismodell, som må være fastsatt i rammeavtalen når anskaffelsens art/marked tilsier det.

Konkurranseeksponering av totaliteten

Den opprinnelige konkurransen om en énforhandler-rammeavtale må også være egnet til å identifisere tilbudet med beste forhold mellom pris og kvalitet, konstaterte de to. Det er viktig med konkurranseeksponering av totaliteten av anskaffelser for å identifisere det beste tilbudet. Det gjelder både forhandler og det som skal anskaffes. Et representativt utvalg av varene og tjenestene må dekkes av evalueringen, særlig dominerende deler må være inkludert.

Et annet poeng i slike avtaler er at en oppdragsgiver ikke kan forbeholde seg retten til å gjøre et fritt valg mellom forhandlerens underleverandører (f.eks. å velge mellom produsenter eller tjenesteleverandører. Og det gjelder å følge godt med når slike avtaler inngås og praktiseres – det er en risiko for ulovlige direkteanskaffelser og det kan gi store beløp i overtredelsesgebyr.

Rammeavtaler og dynamisk innkjøpsordning

Særlig utfordrende er det å etablere og praktisere rammeavtaler med én forhandler innenfor regelverket når man samler mange ulike typer behov og mange oppdragsgivere i en og samme anskaffelse, ble det slått fast på webinaret. Parallelle rammeavtaler med flere levertadører4 med minikonkurranser og dynamisk innkjøpsordning gir større muligheter til endring pga. gjenåpning av konkurransen.,

Bli den første til å kommentere på "Hundrevis fulgte Anbud365-webinar om rammeavtaler med forhandlere"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.