I dag kl. 08.00 lanserer Direktoratet for forvaltning og økonomistyring (DFØ) sin ferske veiledning om beste praksis for kontraktsoppfølging. Det skjer på et lanseringsseminar. Omtale av den nye veiledningen finner du på Anbud365 i dag, torsdag 31. august, når lanseringen finner sted. Den nye veilederen gjelder både kontraktsoppfølging generelt og oppfølging av krav som skal motvirke arbeidslivskriminalitet spesielt.
Veiledningen er et av tiltakene i forbindelse med gjennomføringen av Norgesmodellen for et seriøst arbeidsliv. God kontraktsoppfølging er, heter det i DFØs forhåndsomtale, nødvendig for å
- sikre at offentlige virksomheters ressurser benyttes effektivt
- realisere gevinster
- dekke virksomhetens behov
- nå målene for anskaffelsen
Også for samfunnsmål
Dette gjelder også oppnåelse av viktige samfunnsmål som bekjempelse av arbeidslivskriminalitet.
Divisjonsdirektør Dag Strømsnes opplyser at det gjennom arbeidet med veiledningen fort ble tydelig at det var behov for en mer helhetlig veiledning som viser hvordan offentlige virksomheter konkret kan følge opp sine kontrakter.
– Brukerne våre har varierende tilgang på ressurser og kompetanse, og DFØs veiledning må bidra til å løfte de oppdragsgiverne som har minst ressurser. Samtidig ønsker vi å fremheve eksempler fra oppdragsgivere med spesialiserte ressurser som eksempler som andre oppdragsgivere kan strekke seg etter, sier han i et oppslag på anskaffelser.no.
Prioriteres ikke høyt nok
DFØs anskaffelsesundersøkelse viser at kontraktsoppfølgingen ikke prioriteres høyt nok. Riksrevisjonen har også påvist at forskrift om lønns- og arbeidsvilkår i offentlige kontrakter ikke etterleves i tilstrekkelig grad. DFØ har på denne bakgrunn fått i oppdrag av regjeringen å utarbeide veiledning om beste praksis for kontraktsoppfølging som et tiltak i forbindelse med iverksettelsen av Norgesmodellen.
Arbeidsgruppen som har jobbet med veiledningen, har bestått av representanter for offentlige oppdragsgivere fra kommuner, fylkeskommuner og statlige virksomheter. I tillegg har representanter for partene i arbeidslivet, leverandørsiden og Arbeidstilsynet bidratt i arbeidet.
Helt avgjørende
Også næringsminister Jan Christian Vestre understreket betydningen av denne veiledningen da han på et pressetreff forleden lanserte nye steg i arbeidet mot a-krim i offentlige anskaffelser, m.a.o. Norgesmodellen:
– Oppfølgingen av kontraktene er helt avgjørende. Hvis oppdragsgivere stiller strenge seriøsitetskrav, men ikke følger opp leverandørene, kan oppdragsgivere risikere å inngå kontrakter med useriøse leverandører. Vi har lyttet til innspillene i høringen fra oppdragsgivere som ønsket ressurser og kompetanse til kontraktsoppfølging. Regjeringen er opptatt av at vi ikke bare skal innføre nye krav til oppdragsgiverne, men også gi dem verktøy som de faktisk kan bruke.
Bli den første til å kommentere på "I dag kommer veiledningen med beste praksis for kontraktsoppfølging"