I forbindelse med ny lov med tilhørende forskrifter forventer regjeringen at det kommer veiledningsmateriell fra Difi. Det gjelder bl.a. tilknyttet miljøkrav. Hvis situasjonen da krever det, vil det bli vurdert å styrke Difis oppdrag på miljøområdet. I sitt svar til anbud365.no sender altså Nærings– og fiskeridepartementet signaler, ikke løfte om penger.
Mange husker engasjementet da den nåværende regjering kuttet millionene som skulle gå til miljøprosjektet til Direktoratet for forvaltning og IKT (Difi). Nå er nytt regelverk på vei, etter palen tidligst iverksatt til høsten. Vekten på miljø og samfunnsansvar i forbindelse med offentlige anskaffelser øker – både i praktisk innkjøpsarbeid og i arbeidet med det nye regelverket. Rett nok er det strid om slike ikke–anskaffelsesfaglige skal med eller ei i de nye reglene som kommer.
Uansett trengs veiledning – både i form av materiell og kapasitet. Difi har etablert seg som det ledende, ubestridte kompetansemiljøet for offentlige anskaffelser, og avdelingsdirektør Dag Strømsnes bekymret seg for situasjonen i et intervju tidligere med anbud365.no:
Bekymring
– For å realisere regjeringens ambisjoner i nytt anskaffelsesregelverk, og Stortingets vedtak om at miljø skal vektes med 30 prosent, må det være tilgjengelig veiledning og eksempler om hvordan dette kan gjøres i praksis. Uten et veiledningstilbud er det stor risiko for at lite skjer for å integrere miljøhensyn i offentlige anskaffelser, fordi dette er en kompetanse de aller fleste innkjøperne/innkjøpsmiljøer ikke har. I den grad noen innkjøpere vil integrere miljøhensyn kan det bli lite forutsigbarhet for leverandørene og lite enhetlige krav fra offentlige oppdragsgivere.
Vi rettet da spørsmål til Nærings– og fiskeridepartementet (NFD). Regjeringen har miljø og samfunnsansvar i offentlige innkjøp høyt prioritert, og Stortinget her vedtatt at i relevante innkjøp skal miljø vektes minst 30 prosent ifm tildeling av kontrakter.
Difi og miljøveiledning
I svaret fra NFD heter det at regjeringen har foreslått en ny bestemmelse om miljøhensyn i offentlige anskaffelser. I tillegg åpner EUs nye anskaffelsesdirektiver for større handlingsrom når det gjelder miljøhensyn.
– Dette får betydning for videreutviklingen av Difis veiledningstilbud om miljøhensyn i offentlige anskaffelser, sier kommunikasjonsrådgiver Martine Røiseland i departementet. Difis tildelingsbrev for 2016 sier at direktoratet blant annet skal utarbeide nytt veiledningsmateriell knyttet til nye pålegg i regelverket. Veiledning om miljøhensyn er en del av Difis generelle oppdrag. Om det er behov for å styrke Difis oppdrag på miljøområdet utover dette, vil bli vurdert av Klima- og miljødepartementet og Nærings- og fiskeridepartementet i fellesskap.
Bli den første til å kommentere på "Ikke penger, men departement–signaler til miljø–veiledning"