Et innspill fra Politiets Fellestjenester, også via Anbud365s spalter, karakteriseres av Nærings- og fiskeridepartementet (NFD) som «nyttig». Det gjelder veiledning i spørsmålet om man kan bruke underleverandører til å oppfylle kravene til kvalitetssikringsstandarder eller miljøledelsesstandarder – eller om det bare er leverandørene selv som kan oppfylle slik kvalifikasjonskrav. Spørsmålet er nå om det kommer en klargjøring på dette punkt når departementet neste gang reviderer forskriften.
I vår skrev Guro Haavind, da anskaffelsesleder i Politiets fellestjenester, en artikkel i Anbud365 om kvalifikasjonskrav og bruk av underleverandører. I forbindelse med gjennomføring av anskaffelser etter Forskrift om offentlige anskaffelser del III dukket det aktuelle spørsmålet opp, og veiledning fra departementet var ønskelig, skrev hun, og mente at regelverket er uklart.
Anbud365 tok denne saken opp med NFD, der senior kommunikasjonsrådgiver Hanne Steensnæs melder tilbake slik:
Nyttig innspill
«Vi ser at Politiets fellestjenester ønsker seg nærmere veiledning om kvalifikasjonskrav og bruk av underleverandører, særlig i tilknytning til anskaffelsesforskriften § 16-7. Vi har fått mange innspill til arbeidet med veiledningen og innspillet fra Politiets fellestjenester er derfor nyttig.»
I artikkelen skrev Haavind bl.a. at det i konkurranser i regi av Politiets Fellestjenester er vanlig å stille kvalifikasjonskrav om oppfyllelse av kvalitetssikringsstandarder eller miljøledelsesstandarder. For IKT-anskaffelser er det relevant å stille krav om at leverandøren har et styringssystem for informasjonssikkerhet (f.eks. ISO 27001). Spørsmålet var da om leverandører kan bruke underleverandør til å oppfylle slike kvalifikasjonskrav.
Lagmannsrett-avgjørelse
Hun viser til en avgjørelse i lagmannsretten og fremholder at PFT (Politiets fellestjenester) deler rettens oppfatning om at det ikke bør kunne benyttes underleverandør for oppfyllelse av denne typen kvalifikasjonskrav. Fordi reglene om kvalifikasjonskrav er noe ulikt utformet i hhv. FOA og FOSA (Forskrift om forsvars- og sikkerhetsanskaffelser), vil imidlertid ikke lagmannsrettens avgjørelse ha direkte relevans ved avgjørelse av spørsmålet under FOA, heter det i artikkelen. Mens reglene i FOSA om er mer generelt utformet, er reglene i FOA mer spesifikke – dette gjelder både bestemmelsene om kvalifikasjonskrav og bestemmelsene om rett til å støtte seg på andre virksomheter.
Samlet sett er regelverket uklart, og det foreligger ikke praksis etter FOA som kan bidra til tolkningen, konkluderte hun og etterlyste veiledning fra departementet om hvorvidt man kan kreve at leverandørene selv må oppfylle kravene til kvalitetssikringsstandarder eller miljøledelsesstandarder, og at underleverandør ikke kan benyttes til å oppfylle disse.
Bli den første til å kommentere på "Innspill om kvalifikasjonskrav og bruk av underleverandører godt mottatt"