(Roger Bang Eie) – Det som er offentlig kjent informasjon og informasjon som ligger åpent tilgjengelig, bør kunne deles offentlig. Det forteller Louise Tollefsen, seniorrådgiver – Statsforvalterens fellestjenester til Anbud365 – når vi ber om kommentarer til innsynsbegjæring av en miljøbesvarelse. – Det vil være positivt at andre får tilgang til denne type informasjon, slik at flere leverandører kan ta del i det grønne skiftet, sier hun, og legger til at det er vanskelig å si noe generelt om hva i en miljøbesvarelse som kan være konkurransesensitivt.
Nå som vekting av klima og miljø har fått en egen paragraf i anskaffelsesforskriften, kan det etter hvert, forventes innsynsbegjæringer mot miljøbesvarelsen, hvor oppdragsgiver må avgjøre om besvarelsen av dette er unntatt innsyn eller ikke. Anbud365 har vært i kontakt med relevante aktører for å høre deres mening om tema. Dagens kandidat: Louise Tollefsen, seniorrådgiver – Statsforvalterens fellestjenester.
Louise Tollefsen jobber som seniorrådgiver i Statsforvalterens fellestjenester (STAF), avdeling for anskaffelser, administrasjon og personvern. Her har hun vært ansatt i ett år og har jobbet med anskaffelser i ulike offentlige virksomheter siden 2008. Ved utgangen av året 2023 var det 202 ansatte i STAF, fordelt på seks avdelinger og med hovedkontor i Arendal. Det er totalt fem ansatte som jobber med anskaffelser.
STAF har ansvaret for statsforvalterembetenes anskaffelser, IKT, informasjonssikkerhet og dokumentforvaltning. De som jobber med anskaffelser bistår statsforvalterembetene i anskaffelser med verdi over 1,3 mill. kroner. Ved anskaffelser av verdi under 1,3 mill. kroner, kan embetene kontakte STAF for råd og veiledning. STAF gjennomfører også anskaffelser som er felles for alle statsforvalterembetene.
Anbud365: Hvordan ville du har forholdt deg til begjæring om innsyn av en miljøbesvarelse?
Tollefsen: Begjæring om innsyn i en miljøbesvarelse behandles på samme måte som andre innsynsbegjæringer.
Anbud365: Hva tenker du er konkurransesensitivt?
Tollefsen: Det er vanskelig å si noe generelt om hva i en miljøbesvarelse som kan være konkurransesensitivt. Etter forvaltningslovens bestemmelse om taushetsplikt (fvl. § 13) så plikter vi å hindre at andre får adgang eller kjennskap til tekniske innretninger og fremgangsmåter samt drifts- eller forretningsforhold som det vil være av konkurransemessig betydning å hemmeligholde, av hensyn til den som opplysningen angår. Taushetsplikt forutsetter at opplysningene ikke er allment kjent eller allment tilgjengelig andre steder. Videre må opplysningene være av en viss betydning, og de må være av en slik art at det er naturlig å regne med at en i vedkommende virksomhet anser den som en hemmelighet. Leverandørene vil være nærmest til å avgjøre hva som er konkurransesensitivt.
Anbud365: Hva bør deles offentlig og hvorfor?
Tollefsen: Det som er offentlig kjent informasjon og informasjon som ligger åpent tilgjengelig, bør kunne deles offentlig. Det vil være positivt at andre får tilgang til denne type informasjon, slik at flere leverandører kan ta del i det grønne skiftet.
Anbud365: Hvilke lover og forskrifter vil være riktig å henvise til?
Tollefsen: Innsynskravene skal behandles i henhold til reglene i «offentlighetsloven». Forvaltningslovens bestemmelse om taushetsplikt for tekniske innretninger og fremgangsmåter, samt drifts- eller forretningsforhold, som det vil være av konkurransemessig betydning å hemmeligholde, av hensyn til den som opplysningen angår, er også viktig å henvise til. Det kan hende miljøinformasjonsloven og åpenhetsloven også vil være riktig å henvise til.
Bli den første til å kommentere på "Innsyn i miljøbesvarelser (II): Åpen tilgjengelig informasjon kan deles"