Klimasats-prosjektet i Lofoten har ført til at kommuner som ikke tidligere har stilt miljø‐ og klimakrav i noen sine anskaffelser, er blitt i stand til å gjennomføre slike. Også kompetansen rundt det å stille klima‐ og miljøkrav har økt. I tillegg har arbeidet med grønne innkjøp bidratt til at Lofot-kommunene vurderer å lage sitt eget innkjøpssamarbeid. Det fremgår av prosjektets sluttrapport, der man også kan lese at en «huskeregel-plakat» for grønt innkjøpsvett har sett dagens lys.
Klimasats-prosjektet i regi av Lofotrådet startet opp i 2022, og nå foreligger sluttrapporten «Klimakrav i offentlige innkjøp i Lofotregionen». Her heter det bl.a. at prosjektet er forlenget med ett år – fra september i år.
Begrenset med ressurser
En erfaring fra prosjektet er at det er ganske annerledes å jobbe med grønne innkjøp i store kommuner som ofte har en egen innkjøpsavdeling og egen miljø‐ og klimaavdeling og det å jobbe i små kommuner hvor det er begrenset med både innkjøpsressurser og miljø‐ og klimaressurser. Ofte er dette også kommuner hvor man ikke på samme måte jobber strategisk med innkjøp fordi man rett og slett ikke har ressurser til det, heter det i sluttrapporten.
Likeledes har det vært en utfordring at de seks små distriktskommunene har organisert innkjøpsfunksjonene. Bl.a. har de måttet jobbet mye med å forankre grønne innkjøp som strategisk virkemiddel i hele kommunen. Men:
Økt kompetanse, stiller miljøkrav
– Prosjektet har medført at kommuner som ikke tidligere har stilt miljø‐ og klimakrav i noen sine anskaffelser nå har blitt i stand til å gjennomføre anskaffelser med klima‐ og miljøkrav. Kompetansen rundt det å stille klima‐ og miljøkrav har også økt i organisasjonene. Prosjektet har også medført at kommuner som ikke tidligere hadde klimaregnskap og klimabudsjett nå også har fått dette inn i sin organisasjon og på denne måten har forankret grønne innkjøp som klimatiltak i kommunenes budsjett.
Dessuten har prosjektet også medført en større diskusjon på hvordan kommunen håndterer innkjøpsfunksjonen. Per i dag er det bare tre av seks kommuner som forvalter egne rammeavtaler, mens de tre resterende er medlem av samordnet innkjøp i Nordland (SiiN). Arbeidet med grønne innkjøp har bidratt til at kommunene i Lofoten nå ser på å lage sitt eget innkjøpssamarbeid, fremgår det av rapporten. Dette har blitt utredet og skal opp til politisk behandling i alle kommunestyrene i Lofoten. Dette er et direkte positivt bidrag med tanke på grønne innkjøp fordi man vil kunne systematisere miljø‐ og klimakrav på en mer effektiv måte.
Prinsipper for «grønt innkjøpsvett»
Lofotrådet har også utarbeidet en «plakat»: Prinsipper for «grønt innkjøpsvett». Alle innkjøp har en miljøbelastning, derfor har kommunene i Lofoten utviklet noen enkle prinsipper for grønt innkjøpsvett for å gjøre det litt enklere å ta vare på klima- og miljø i kommunenes innkjøp. Innledningen på plakaten lyder slik: Tenk igjennom behovet, hva er det du egentlig trenger kan du dekke behovet med noe som er brukt eller ombruk noe annet, eller kan du kanskje låne av en kollega? Eller vet du om et sted hvor det står brukte møbler?
Og så: Hvis man ikke kan dekke behovet med gjenbruk, ombruk eller lån så er det greit å huske på at:
– Bruk de innkjøpsavtalene vi har og tar vårt innkjøpsansvar
– Velg produkter med minst miljøbelastning
– Sørg for bærekraft når mat kjøpes inn
– Kjøp ikke inn miljøskadelige produkter
– Kjøp ikke mer enn det vi trenger
– Er du usikker, spør om hjelp
Bli den første til å kommentere på "Klimasats: Lofot-kommuner med innkjøpssamarbeid; skal styrke grønne innkjøp"