Norsk Industri har over tid tatt til orde miljø alltid skal vektes minst 30% der dette brukes som tildelingskriterium. – Her leverer ikke den nye handlingsplanen sier direktør i Norsk Industri, Knut Sunde. Han kommenterer handlingsplanen for økt andel klima- og miljøvennlige offentlige anskaffelser og grønn innovasjon. Miljøstiftelsen ZERO har foreslått at alle anskaffelser må gjøre en avsjekk med en form for tilsyn på at anbudene oppfyller miljø- og klimakravene før gjennomføring av anbudene. Det er skuffende at et slikt grep mangler i handlingsplanen, konstaterer teknologiansvarlig Marius Gjerset i ZERO i sin kommentar.
Handlingsplanen, utarbeidet av Direktoratet for forvaltning og økonomistyring (DFØ) i samarbeid med Miljødirektoratet, gjelder for årene 2021-2030, med skal gjennom en revisjon både i 2024 og i 2027.
Norsk Industri – handlingsplanen en marsjordre
Direktør Knut E. Sunde i Norsk Industri konstaterer at prioriteringer i planen samsvarer med Norsk Industris innspill til handlingsplanen. Det foreslås et grønt kompetanseløft for offentlige innkjøpere og at statlige nøkkelvirksomheter skal bane vei for flere kima- og miljøvennlige innkjøp. Direktoratet for forvaltning og økonomistyring (DFØ) innsats for å fremme miljøvennlige innkjøp, og for å innhente bedre statistikk, vektlegges også i den nye handlingsplanen.
– Vi er lei av at miljø blir honnørord uten mening og ikke vektlegges nok ved innkjøp. Vi ser på den nye handlingsplanen som en klar marsjordre om at klima og miljø skal prioriteres langt høyere ved offentlige innkjøp, sier Sunde.
Bruk tildelingsbrevene
Han er fornøyd med at det skal stilles tydelige krav til miljø- og klimavennlige innkjøp i nøkkelvirksomheter i statsforvaltningens og statsforetakene. – Vi anbefaler at tildelingsbrev vektlegges ved offentlige innkjøp og at dette følges opp som et fast punkt ved etatsstyringsmøter. Dette er et enkelt tiltak som vil gi stor effekt, mener Sunde.
Norsk Industri har over tid tatt til orde for innskjerping av regelverket, slik at miljø alltid skal vektes minst 30% der dette brukes som tildelingskriterium og styrking av Klimasats-programmet fra Miljødirektoratet. – Her leverer ikke den nye handlingsplanen. Det er bra med et grønt kompetanseløft for offentlige innkjøpere, men dette vil ikke være tilstrekkelig for å utnytte handlingsrommet til å prioritere miljø. Vår erfaring er at det er tydelige krav som gjelder, sier Sunde.
ZERO ventet en kraftfull handlingsplan
Teknologiansvarlig Marius Gjerset i Miljøstiftelsen ZERO sier i sin kommentar til handlingsplanen at de forventet en kraftfull handlingsplan med konkrete tiltak for å løse de store utfordringene med manglende gjennomføring av miljøkravene i lov om offentlige anskaffelser. Det burde jo vært en selvfølge at lovkravene ble fulgt, men det skjer dessverre ikke i alle offentlige anskaffelser.
– ZERO har anbefalt å innføre en kvalitetssikring/kontrollfunksjon for å sikre at lovkravene til å fremme klimavennlige løsninger i anskaffelsene blir fulgt. Vi har foreslått at alle anskaffelser må gjøre en avsjekk med en form for tilsyn på at anbudene oppfyller miljø- og klimakravene før gjennomføring av anbudene. Det er skuffende at et slikt grep mangler i handlingsplanen, konstaterer Gjerset, og:
Lite forpliktelser
– Det er bra at planen anerkjenner store statlige innkjøperes viktige rolle for å bane vei for grønne innkjøp, men det burde nå være en selvfølge at alle statlige aktører stiller klimakrav i sine innkjøp. Vi etterlyser også mer konkrete krav til hva statlige aktører skal bestille. Planen lister opp mange gode tiltak, men det er lite forpliktelser som vil drive det grønne skiftet framover.
Bli den første til å kommentere på "Kommentarer til handlingsplanen: Viktige industri- og miljøkrav ikke med"