KS Innkjøpsforum hilser de nye forskriftene for offentlige anskaffelser velkomne. Forenklingene, mener de, frigjør ressurser til bl.a. mer strategisk planlegging, innovasjon og dialog i forbindelse med anskaffelsene. Samtidig stilles det krav til innkjøperne til fortsatt å gjennomføre ryddige og gode anskaffelser.
I en uttalelse takker KS Innkjøpsforum (KSI) for tilliten det kommunale innkjøps-Norge har fått gjennom forenklingene i de nye forskriftene:
– Endringene vil kunne frigjøre ressurser både i form av kostnadsbesparelser og gi mer tid til de mest kritiske og ressurskrevende (delene av) anskaffelsesprosessene. Dette kan også gi rom for mer strategisk planlegging av anskaffelser, innovasjon og mer dialog med brukere, innbyggere og markedet før kunngjøring. Fjerningen av forhandlingsforbudet vil gjøre det enklere under konkurransen å avklare forhold ved tilbudene som med nåværende forskrift ville ført til avlysning.
Stilles krav til innkjøperne
– Samtidig, fremholder KSI, stiller det krav til oss som innkjøpere til fortsatt å gjennomføre ryddige og gode anskaffelser i tråd med grunnleggende krav til konkurranse og likebehandling. I dette arbeidet vil det være behov for gode rutiner, veiledning og verktøy tilpasset kommunenes behov.
KSI ønsker å bidra til at forenklingene i praksis gir merverdi for kommunens brukere av tjenester, blant annet ved å være en pådriver i arbeidet med at det etableres slike rutiner og hjelpemidler.
Nærings– og fiskeridepartementet tar sikte på at nytt anskaffelsesregelverk i form av ny lov om offentlige anskaffelser og tilhørende forskrifter skal tre i kraft samlet. Planlagt dato for ikrafttredelse er 1. januar 2017. I en pressemelding i forbindelse med at NFD nå har vedtatt tre nye forskrifter om offentlige anskaffelser heter det bl.a.:
Forenkling
– Det blir nå enklere for offentlige etater å gjøre innkjøp. Det blir også enklere for særlig små og mellomstore bedrifter å delta i konkurransene. Det er bra, sier næringsminister Monica Mæland (H).
Den nasjonale terskelverdien øker fra 500 000 kroner til 1,1 millioner kroner. Det betyr at innkjøp under 1,1 millioner kroner ikke lenger må kunngjøres og følge detaljerte regler. Det betyr, påpeker NFD, en betydelig forenkling for flere tusen anskaffelser hvert eneste år. Innkjøp under terskelverdien må likevel fortsatt følge grunnleggende krav til konkurranse og likebehandling, og det offentlige må kunne dokumentere hvordan konkurransen er gjennomført.
For innkjøpene som fremdeles må kunngjøres nasjonalt, innføres en ny og enklere prosedyre. Forhandlingsforbudet fjernes. Nye regler åpner for at leverandører og oppdragsgivere kan gå i dialog når det er behov for det for å få en god anskaffelse.
Dessuten innføres det enklere og mer fleksible regler for helse- og sosialtjenester. Bare anskaffelser over 6,3 millioner kroner må kunngjøres. Adgangen til å vektlegge særtrekkene ved helse- og sosialtjenester tydeliggjøres. Helt sentralt står hensynet til brukerens behov.
Bli den første til å kommentere på "Kommunale innkjøpere hilser de nye forskriftene velkommen"