Tre «klimashoppere» fra innkjøpsmiljøet i Trondheim kommune gir sine fem beste tips basert på deres erfaringer med å kjøpe grønt. Selv om de presenteres som «klimashoppere», er det offentlige anskaffelser de driver med – og det er deres erfaringer med å handle klimasmart som ligger til grunn for tipsene.
Det er i en artikkel på nettsiden til Trøndelag fylkeskommune – «På klimashopping med proffene», at de tre innkjøperne gir sine erfaringer. Det er innkjøpskollegaene Kåre Sagmo-Søvde og Benjamin Toscher i Trondheim kommune sammen med Magnus Vestrum, som nå er klima- og miljørådgiver i Sweco.
Disse «Klimashopperne» bidrar i artikkelen med sine fem beste tips:
- Tenk godt gjennom hva du har av behov og hva du ikke har behov for. Trenger du egen bil? Kanskje kan transportbehovet ditt løses med for eksempel en bildedelingstjeneste og kollektivtrafikk.
- Kjøp brukt eller reparer det du allerede har. Det finnes blant annet byttekvelder og fiksefester mange steder hvor du kan få hjelp.
- Hvis du må kjøpe nytt, kjøp ting som har god kvalitet og varer lengre. Det er kanskje litt dyrere først, men du sparer på sikt.
- Kjøp miljømerkede produkter (Svanen, EU ECO Label etc).
- Kjøp sosialt bærekraftige produkter (Fairtrade, UTZ etc).
Ikke nødvendigvis dyrere
I dag kan det være mange som tror at det er dyrere å handle produkter som er klimasnille enn ikke å gjøre det, altså å handle produkter uten tydelig miljømerking. Men dette stemmer nødvendigvis ikke, skal vi tro trioen fra Trondheim kommune, heter det bl.a. i artikkelen. Flere støtteordninger bidrar også til at «grønne» produkter ikke blir dyrere for kommunen enn produkter som er mindre miljøvennlige.
Prisen på et produkt trenger ikke være den samme som den totale kostnaden. Kjøpes for eksempel en genser av god kvalitet vil den sannsynligvis også holde lengre enn hva som er tilfelle med en billiggenser. Over tid blir det trolig en lavere kostnad på genseren med god kvalitet, selv om den sannsynligvis hadde en høyere pris i innkjøpsøyeblikket.
Skal ikke merkes
Det er lite trolig at innbyggerne i Trondheim merker at produktene som kommunen kjøper inn, er klimasnille. Men når et barn skal leveres i en barnehage i kommunen, skal man være sikker på at lekeapparatene er trygge og er uten miljøgifter. Personer i pleieinstitusjoner skal også være sikre på at maten de spiser er av høy kvalitet. Folk skal med andre ord ikke merke at det ligger klimakrav bak innkjøpene, slår de tre innkjøperne fra Trondheim fast i artikkelen.
Trondheim kommune handler årlig inn produkter og tjenester for rundt 5,5 milliarder kroner.
Bli den første til å kommentere på "Kommunale «klimashoppere» i Trondheim gir sine beste, grønne innkjøpstips"