Vi står foran en revisjon av anskaffelsesregelverket som vil føre til de største endringene i reglene på nærmere 25 år. Det må Nærings- og fiskeridepartementet (NFD) ta inn over seg når tidspunktet for når regelverket skal tre i kraft, fastsettes. For Bergen kommune vil forberedelsene til å ta i bruk det nye kreve store endringer i retningslinjer, maler og veiledning. Også leverandørene må få tid til å bli oppdatert på de nye spillereglene før de iverksettes. Denne meldingen til NFD om å tenke på de som skal praktisere det nye, kommer i et høringssvar fra Bergen kommune.
– Det er derfor helt nødvendig at de involverte – oppdragsgiverne, leverandørene og systemleverandørene – får tilstrekkelig tid til å tilpasse seg det nye regelverket etter at det er vedtatt og sanksjonert, før regelverket iverksettes, slår Bergen kommune fast i sitt høringssvar til Anskaffelsesutvalgets andre delutredning. Også veilederne for de tre lovene som omhandler sivile anskaffelser, må være tilgjengelige for oppdragsgiverne før de samme lovene erstatter dagens regelverk.
Kommunen ber også Nærings- og fiskeridepartementet vurdere om det kan være hensiktsmessig å utarbeide diverse opplæringsmateriell som kan gjøres tilgjengelig for oppdragsgivere og leverandører, både for egenopplæring for innkjøpere og selgere, og for virksomhetenes interne opplæringstiltak.
Åpenhet
Bergen kommune støtter i sitt høringssvar flertallets forslag om mer åpenhet rundt offentlige anskaffelser. Men kommunen ser imidlertid at den foreslåtte ordningen kan påføre kommunen et merarbeid, når den totale størrelsen på alle kjøp fra en leverandør i ett år må operasjonaliseres for å klargjøre sammenhengen mellom anskaffelser og inngåtte avtaler.
– Bergen kommune har en rekke leverandører som har vunnet flere kontrakter; en leverandør har for tiden minst syv ulike avtaler med Bergen kommune. Dertil kommer oppdrag vunnet gjennom dynamiske innkjøpsordninger, samt enkeltanskaffelser med og uten kunngjøringsplikt. Bergen kommune ber derfor departementet grundig undersøke de økonomiske og administrative konsekvensene et slikt påbud kan ha før et slikt krav innføres, fremgår det av høringssvaret, og:
– Det må avveies om det er fornuftig bruk av knappe arbeidskraftressurser å pålegge offentlige oppdragsgivere det merarbeidet som flertallets forslag kan innebære, og merkostnader ved ny ordning må i så fall kompenseres.
Bli den første til å kommentere på "Kommune-krav: Må få tid nok til å sette seg inn i de største regelendringene på nær 25 år"