Kommune-strategi med kontraktoppfølging, innovasjon og gründere i fokus

Anbud365: Kommune-strategi med kontraktoppfølging, innovasjon og gründere i fokusMelhus kommune, her ved ordfører Jorid Jagtøyen, har fått sin første innkjøpsstrategi (foto: Kjetil Ree).

Skriv ut artikkelen

God og effektiv kontraktsoppfølging er prioritert. I økende grad skal anskaffelsesprosedyrer og kontraktsformer som fremmer innovasjon velges. Og det skal legges til rette for å tildele oppdrag til gründervirksomheter, til selskap som ikke har levert til det offentlige eller til kommunen tidligere. Dette er noen av målene i innkjøpsstrategien til Melhus kommune som kommunestyret har sluttet seg til.

Trønderkommunen Melhus har godt 17 000 innbyggere, og de har i utviklingen av sin første innkjøpsstrategi samarbeidet med nabokommunen Skaun – uten noen bindinger ut over dette.

Strategien forteller om fem satsingsområder, blant disse å være synlig pådriver i offentlig sektor for å sikre bærekraftige anskaffelser og påvirke leverandør- og produktutvikling i en miljøriktig retning. Det skal vises samfunnsansvar gjennom kommunens anskaffelser, og anskaffelsene skal bidra til innovasjon og markedsutvikling. God og effektiv kontraktsoppfølging er også prioritert.

Blant tiltakene i strategien fins bl.a. at man i praksis skal vurdere hvilke konkurranser og kontrakter som gir størst miljøgevinst. Samtidig skal kommunen utarbeide standardiserte indikatorer for anbudskonkurranser og kontraktsoppfølging for miljøområdet.

Innovasjon, gründere og lokale

Kommunen skal delta aktivt i nettverk for leverandørutvikling (NHO, KS, Trondheimsregionen m.fl.) for å øke sin kompetanse om gjennomføring av innovative offentlige anskaffelser. I økende grad, heter det, skal anskaffelsesprosedyrer og kontraktsformer som fremmer innovasjon velges. Konkurranse med forhandling, konkurransepreget dialog, plan og designkonkurranser og samspillsmodeller nevnes.

– Det skal legges til rette for å tildele oppdrag til gründervirksomheter, til selskap som ikke har levert til det offentlige eller til kommunen tidligere. Det skal vurderes om oppdeling av kontrakter kan bidra til dette formålet. Der det er mulig, og i tråd med anskaffelsesregelverket skal det vurderes å involvere lokalt næringsliv i best mulig grad, heter det i Melhus kommunes ferske innkjøpsstrategi.

Kontraktsoppfølging

En ønsket effekt av å ha god og effektiv kontraktsoppfølging er å bidra til at kommunen har gode samarbeidspartnere og leverandører, og kommunen er blitt ansett for å være en seriøs og attraktiv oppdragsgiver. Flere tiltak skal benyttes for å få opp en slik effekt.

Et er å benytte standardkontrakter for å sikre gjennomtenkte og balanserte kontraktsvilkår som er kjent i leverandørmarkedet. Og det skal utarbeides indikatorer for måloppnåelse av kontraktskrav.

Likeledes tenker kommunen å benytte styringsdata fra eksisterende digitale løsninger for anskaffelser, bl.a. løsning for innkjøp, faktura og konkurransegjennomføring, strategisk i kontraktsoppfølging og planlegging av nye anskaffelser. Dertil skal alle kontrakter gjøres tilgjengelige i digitale verktøy når det gjelder administrasjon av kontraktene.

Bli den første til å kommentere på "Kommune-strategi med kontraktoppfølging, innovasjon og gründere i fokus"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.