KS og NHO ber i et fellesbrev til Nærings- og fiskeridepartementet om en snarlig avklaring av fremtiden til Nasjonalt program for leverandørutvikling (LUP). Et signal i forslag til statsbudsjett for 2019 og en endelig avklaring i forbindelse med den kommende stortingsmeldingen for offentlige anskaffelser er det de ber om. Programmet fungerer som «innovasjonsmotor», heter det, og hensynet til de ansatte og til programmets engasjement i nye prosjekter gjør en snarlig avklaring påkrevet.
LUP er inne i sin andre 5-årige programperiode. Programmet er i sin nåværende form planlagt å vare ut 2019. Formålet til LUP er å øke innovasjonseffekten av offentlige anskaffelser. Programmets funksjon er å være en katalysator med hovedfokus på økt gjennomføring av innovative anskaffelser i Norge.
I brevet til departementet melder NHO og KS at de er opptatt av at den fremtidige rollen til LUP avklares i forbindelse med arbeidet med den varslede stortingsmeldingen om offentlige anskaffelser. – Vår klare anbefaling er at programmet skaleres opp og videreutvikles som et sentralt verktøy for å realisere de omstillingene både offentlig sektor og næringslivet må gjennom, heter det, og:
Øke programmets verdi
– Programmet fungerer, og det er etterspurt i stadig økende grad. Vi har derfor igangsatt et arbeid der vi ser på hvordan vi kan etablere et sett helhetlige og brukervennlige konsepter som gjør det enkelt både for toneangivende offentlige nasjonale aktører og lokale og regionale aktører å benytte seg av denne metoden for innovative anskaffelser. Samtidig ser vi på hvordan ulike verktøy og virkemidler, herunder de som Dili, Innovasjon Norge og Forskningsrådet rår over, kan inkorporeres i disse konseptene for å øke programmets verdi for brukerne (offentlige innkjøpere og private leverandører).
Det tas sikte på å ferdigstille arbeidet med “LUP 3.0” rundt sommeren, og NHO/KS vil komme tilbake med mer konkrete innspill på det tidspunktet.
KS og NHO understreker at forutsigbarhet om programmets rammebetingelser fremover er viktig for å lykkes med dette utviklingsarbeidet. Samtidig, heter det, er det avgjørende at programmet som sådan kan planlegge sin videre aktivitet knyttet til hvorvidt det skal inngå i nye prosjekter.
Den viktigste ressursen
– Det er programmets ansatte som utgjør den viktigste ressursen i programmet, og desto nærmere vi kommer utløpet av inneværende programperiode uten tydelige signaler om programmets fremtid desto større er usikkerheten for de ansatte, fremholder de to organisasjonene. Vi mener stortingsmeldingen om offentlige anskaffelser er et godt egnet sted for regjeringen å tydeliggjøre klare ambisjoner om videreutvikling og videreføring av leverandørutviklingsprogrammet.
Det er signalisert at stortingsmeldingen vil kunne bli lagt frem om ett års tid. – I så fall, skriver NHO og KS, vil det være hensiktsmessig, for å sikre at kompetansen i LUP blir værende i LUP, å gi tydelige signaler om videreføring og videreutvikling av LUP på et tidligere egnet tidspunkt, for eksempel ved fremleggelse av statsbudsjettet for 2019.
Bli den første til å kommentere på "KS og NHO ber om snarlig avklaring av fremtiden til «innovasjonsmotor»"