Det er viktig at kommunene utarbeider overordnede anskaffelsesstrategier og forankrer dem i kommunestyrene og fylkestingene. Det vil bidra til at politikernes bevissthet om anskaffelsesregelverket øker og at ansvaret for innkjøpsfunksjonen klargjøres, konstaterer Tor Allstrin, leder for KS Advokatene i en kommentar til hovedbudskapet i noen tilfeldig valgte kommunale revisjonsrapporter Anbud365 hadde tatt for seg: Kompetansen er ikke god nok – sats på kunnskap og opplæring.
Anbud365 har gjennomgått enkelte, tilfeldig utvalgte av de forvaltningsrevisjonene som er gjort i kommuner i 2018 med vekt på innkjøpspraksis. Resultatet ble publisert 20. desember i fjor i artikkelen «Revisjonsrapporter avslører – regelbrudd florerer, kompetanse mangler».
I en mindre kommune viste det seg at det ikke er noen sentral ressursperson eller dedikert medarbeider til innkjøpsområdet i det hele tatt. Brudd på regelverk florerer og i et par kommuner var ikke innkjøpsreglementet oppdatert etter den nye loven som kom 1. januar 2017.
20 år med EØS-regelverket
Det er nå drøyt 20 år siden vi fikk EØS-regelverket, som danner grunnstammen i det norske anskaffelsesregelverket, men – som revisjonsrapportene viser – ennå er det et stykke igjen til god praksis tross kurs og seminarer.
På denne bakgrunn bad vi Kommunesektorens organisasjon KS om en kommentar til situasjonen:
Viktig område for KS’ medlemmer
– Anskaffelsesområdet er et svært viktig felt for KS’ medlemmer, sier Tor Allstrin, leder for KS Advokatene i en kommentar. Kunnskapen om, og kvaliteten på, innkjøp er blitt bedre, selv om det fortsatt er et stykke å gå for noen kommuner.
Allstrin minner om at anskaffelsesregelverket er omfattende og til dels komplisert, og krever at kommunene har tilstrekkelig ressurser i form av personell og kompetanse. Vi erfarer at utfordringene med etterlevelsen er størst i små kommuner, og KS bruker store ressurser i samarbeid med KSI på kurs/seminarer og opplæringsprogram.
Lage og forankre anskaffelsesstrategier
Han understreker at det er viktig at kommunene utarbeider overordnede anskaffelsesstrategier og forankrer dem i kommunestyrene og fylkestingene: – Ved å nedtegne kommunens innkjøpsmål får man løftet diskusjonen om organisering av innkjøpsfunksjonen og hvilke ressurser organisasjonen har behov for. Det vil bidra til at politikernes bevissthet om anskaffelsesregelverket øker og at ansvaret for innkjøpsfunksjonen klargjøres, fremhever Allstrin, som fortsetter:
– Det er i tillegg viktig med jevnlig revisjon på anskaffelsesområdet. Artikkelen bekrefter at kommunenes egenkontroller fungerer.
Bli den første til å kommentere på "KS: Økt politisk bevissthet klargjør ansvaret for innkjøpsfunksjonen"