Lærlingekrav – har Difi gått for langt?

Anbud365: Lærlingekrav – har Difi gått for langtHarald Alfsen, partner i Inventura AS, utfordrer i denne artikkelen Difi og formuleringer i deres veiledning om bruk av lærlinger.

Skriv ut artikkelen

Difi hevder i sin veileder om bruk av lærlinger i offentlige kontrakter at negativ egenerfaring kan vektlegges i vurdering av tilbud i senere konkurranser. Jeg er skeptisk til om dette er tillatt, og vil fraråde å legge dette til grunn, skriver Harald Alfsen, partner i Inventura AS i denne artikkelen.

Fra januar 2017 ble det obligatorisk å vurdere krav til bruk av lærlinger i offentlige kontrakter. Kravet er stilt for å sikre antall læreplasser i yrkesfaglig utdanning og for å sikre tilstrekkelig antall arbeidere med fagbrev.

Noen tidlige erfaringer kan oppsummeres så langt:

  • For det første påhviler det en oppdragsgiver å undersøke alle fagområder i kontrakten det kan tenkes å være behov for lærlinger, samt å sjekke dette hos relevante myndigheter. Det er mye rettet mot bygg- og anlegg. Men det finnes også fagarbeidere på rundt 160 andre fagområder, som for eksempel innenfor helse, mat, service, IKT og barne- og ungdomsarbeid.
  • For det andre må man sikre at lærlingen faktisk tar del i det konkrete arbeidet.
  • For det tredje inntrer ikke plikten til å sjekke at lærlingekontrakten er på plass før ved kontraktsoppstart. Det betyr at oppdragsgiver må etablere kontraktshjemler for å håndtere både manglende lærlingekontrakt samt dersom lærlingen ikke brukes i prosjektet. Med til dette hører krav til retting, prisavslag og heving.

Difi hevder i sin veileder at negativ egenerfaring kan vektlegges i vurdering av tilbud i senere konkurranser. Jeg er skeptisk til om dette er tillatt, og vil fraråde å legge dette til grunn. Når lærlingekravet, også ifølge Difi, er et kontraktskrav, betyr det at oppdragsgiver vil ha problemer med å legge vekt på egenerfaring i kvalifikasjons- og tilbudsevalueringen. Dersom Difi opprettholder veilederen, må de etter min oppfatning forklare nærmere både det rettslige grunnlaget og praktisk håndtering.

Svaret fra Difi finner du her.

Bli den første til å kommentere på "Lærlingekrav – har Difi gått for langt?"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.