I Litauen er offentlige anskaffelser sett på som et strategisk verktøy for å fremme myndighetenes mål. Og for å lykkes er en beinhard sentralisering av innkjøp i gang – basert på sentrale og regionale innkjøpssentraler. Parallelt satses det på profesjonalisering på området – i løpet av de siste årene er en sertifiseringsordning kommet på plass, likeledes et masterprogram og en utmerkelse for fremragende kvalitet likeså. Dette fremgår av en rapport som OECD har utviklet etter å ha sett nærmere på status for offentlige anskaffelser i landet.
Republikken Litauen er en av de tre baltiske statene, og har drøyt 2,8 mill. innbyggere. Av OECD-rapporten «Increasing efficiency through centralisation and professionalisation» fremgår det at offentlige anskaffelser i 2021 utgjorde 9,4 % av landets BNP og 25,1 % av de samlede utgiftene til offentlig forvaltning. Det er under OECD-gjennomsnittet som er på hhv 12,9 % og 33,1 %. Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD) er en internasjonal organisasjon av industriland.
Strategisk verktøy
I Litauen er offentlige anskaffelser anerkjent som et strategisk verktøy med formål å støtte regjeringens vidtfavnende strategi og planer for landets økonomiske vekst. Det er et mål om 100 % for grønne offentlige anskaffelser og 20 % andel innovative anskaffelser innen 2030.
For å nå å målene er reformer gjennomført. En ny lov om offentlige anskaffelser som trådte i kraft i januar 2023, stiller krav om sentralisering og profesjonalisering for økt effektivitet. En enestående sentraliseringsreform av offentlige anskaffelser ble derfor satt i gang for å svare på de nye lovkravene.
Innkjøpssentraler
Endringene krever at oppdragsgivere skal anskaffe varer, tjenester og arbeider via e-katalogen av CPO LT, den største nasjonale innkjøpssentralen (CBP) i Litauen, for anskaffelser over EUR 15 000. I tillegg har CPO LT fra og med 2023 gradvis tatt over anskaffelsene for helsesektoren og enkelte andre oppdragsgivere på statlig nivå.
Fra juni 2023 eksisterer det 79 innkjøpssentraler (CPB-er) i Litauen. 74 av disse er regionale, hvorav de fleste ble etablert som svar på krav om sentralisering av offentlige anskaffelser på regionalt nivå. I andre kvartal i fjor utgjorde sentraliserte offentlige anskaffelser 34,6 % av det totale anskaffelsesvolumet, en markert økning fra 10,0 % i 2020. Det forventes at andelen sentraliserte offentlige anskaffelser vil øke videre i årene som kommer, fremgår det av rapporten.
Måling og anbefalinger
I samarbeid med OECD har Litauen utarbeidet et måleinstrument sammensatt av 77 indikatorer for å måle ytelsen til CPBene. For å møte utfordringene med sentraliseringsreformen foreslås det flere tiltak i rapporten, bl.a. å styrke innkjøpssentralenes kapasitet knyttet til helsesektorens innkjøp og for å sikre høy kvalitet på levering av tjenester i forbindelse med strategiske som innovative anskaffelser.
Likeledes, fremheves det i rapporten, må det etterstrebes maksimale fordeler ved sentraliseringen på regionalt nivå ved bl.a. å fortsette regelmessig overvåking av hva de 74 regionale innkjøpssentralene yter. Datatilgjengeligheten må økes, og metoden for beregning av besparelser må finjusteres, slås det fast.
Profesjonalisering
De siste årene har regjeringen i Litauen tatt viktige skritt for å profesjonalisere offentlige innkjøp. I mars 2021 kom en handlingsplan for profesjonaliseringen. Som resultat av den er en sertifiseringsordning kommet på plass, likeledes opplæringsmateriell, standardmaler og metodiske verktøy. Et masterprogram er etablert i samarbeid med kunnskapsentre og en utmerkelsesordning for fremragende kvalitet likeså.
Ytterligere tiltak som Litauen kan dra nytte av, kommer fra OECD. Sertifiseringsordningen tåler å bli forbedret, kompetansebyggende tiltak på områder som innovative anskaffelser, bærekraftige anskaffelser og risikostyring kan være nyttig, og kvaliteten på veiledningen for bruk av innovative anskaffelser kan bli bedre. I tillegg oppfordres Litauen til å øke unge menneskers bevisstheten om offentlige anskaffelser som et karrierealternativ.
Bli den første til å kommentere på "Litauen: Målbevisst innkjøpssatsing på sentralisering og profesjonalisering"