– Det offentlige anskaffelsesregelverket må bygge opp under landbruk i hele landet, fremholder organisasjonen. Et beredskapshensyn i anskaffelsesregelverket må skape et handlingsrom for offentlige aktører i distriktene til å gjøre innkjøp fra lokale småskala produsenter. For mindre kontrakter vil geografisk nærhet bidra til å bygge lokal matberedskap. Dette betoner Norsk Bonde – og Småbrukarlag i sitt høringssvar til Anskaffelsesutvalgets delutredning nr. 2.
Norsk Bonde- og Småbrukarlag er i sitt høringssvar positive til at utvalget anerkjenner matberedskap som en del av samfunnssikkerheten. Det offentlige anskaffelsesregelverket må bidra til overordnede landbrukspolitiske mål om økt sjølforsyning, beredskap, bærekraftige produksjonsmetoder og landbruk i hele landet, heter det i høringssvaret.
Anskaffelsesutvalget foreslår at sikkerhets- og beredskapshensynet tas inn som et formål og samfunnshensyn i nye lover i anskaffelsesregelverket. Norsk Bonde- og Småbrukarlag vil at veiledninger for innkjøp i tråd med sikkerhets- og beredskapshensynet legger stor vekt på matberedskapshensynet.
Utnyttelse av handlingsrommet
Bonde- og Småbrukarlaget mener veiledninger for vekting av klima og miljø, må legge til rette for at handlingsrommet i anskaffelsesregelverket kan utnyttes til å handle lokalt. Et viktig premiss for dette kan være å stille skjønnsmessige krav om råvarer i sesong, som kan forhindre at de største aktørene med importerte varer får overtak som tilbydere.
Det er generell bred enighet i verdikjeden for mat og dagligvare at en satsing på økt norsk økologisk produksjon kommer gjennom politiske krav. Å stille krav om en viss andel økologiske matvarer, vil kunne stimulere til økt produksjon av norske økologiske matvarer.
15% økologisk produksjon
Norsk Bonde- og Småbrukarlag mener det bør stilles krav om 15% økologisk produksjon i Norge. – Et krav om en viss andel offentlige anskaffelser av økologiske varer (matvarer/kolonial), vil tilrettelegge for markedsmuligheter i større volum av økologiske varer, og således stimulere til økt økologisk produksjon, heter det. Norsk Bonde- og Småbrukarlag mener at det må settes krav om en viss andel offentlig innkjøp av norske økologiske produkter, for å bidra til økt forbruk og mer stabil etterspørsel etter norske økologiske produkter.
Organisasjonen ber om at det i veiledning for vekting av klima og miljø i offentlige matvareanskaffelser, bør presiseres at økologisk sertifisering er et verktøy for innkjøper for å kunne bekrefte at matvaren oppfyller visse klima- og miljøkrav.
Skape marked for lokal matproduksjon
– Ved anskaffelser under terskelverdien, er det rom for innkjøpere å ta i bruk småskala aktører eller leverandører av lokalmat, fremhever Norsk Bonde- og Småbrukarlag i sitt høringssvar. Dette vil bidra til å skape et marked for lokal matproduksjon, som igjen vil sikre bedre tilgang på eksempelvis norskprodusert frukt og grønt i mindre skala enn kjedenes volumkrav til kontrakt, og det vil bidra til lokal og regional beredskap.
Norsk Bonde- og Småbrukarlag ber også om at det utarbeides en veiledning for innkjøpere om hvordan de bedre kan utnytte regelverket for å oppnå lokale politiske målsettinger, stimulere til bedre konkurranse og i større grad utnytte mulighetsrommet for å inkludere lokale og regionale leverandører. En slik veiledning bør skille mellom anbud under og over terskelverdien, for å illustrere hvordan innkjøper kan benytte regelverket i små og store anskaffelser.
Bli den første til å kommentere på "Mener beredskap i anskaffelsesreglene vil gi løft for offentlige kjøp av lokalmat"